HANŽEK 2011.

Zürich ima 8 puta više novca, ali nema Bolta

Proračun zagrebačkog mitinga je 6 milijuna kuna, a Züricha minimalno 8 milijuna franaka
FILE - This is an Aug. 19, 2009, file photo showing Jamaica's Usain Bolt competing in a men's 200-meter semi-final during the athletics competition at the Beijing 2008 Olympics in Beijing. In the short span of two years, Bolt has done a decade's worth of restructuring to track and field's record book. He has made himself a candidate for The Associated Press' Athlete of the Decade by making people rethink what's possible in one of the most basic measures of athleticism: how fast a human can get from Point A to Point B. (AP Photo/David Guttenfelder, File)
 AP

ZAGREB - U utorak će sportski Zagreb doživjeti još jedan svoj “Weltklasse”. Jasno, “Hanžek” nije najbolji miting na svijetu, ali je razlika između njega i legendarnog züriškog natjecanja puno manja nego što je razlika u proračunima.

Švicarci na svoje natjecanje potroše minimalno osam puta više novca. I za razliku od Zagreba, ove godine nemaju najboljeg svjetskog sportaša Usaina Bolta. I švicarski novinari su se pitali kako je moguće da Zagreb ima ono što Zürich nema. Nije im dovoljno objašnjenje da je Boltov trener tražio tjedan odmora nakon SP-a. Neue Zürcher Zeitung je od menadžera Weltklassea Patricka Magyara dobio odgovor pun ljutnje.

Novac nije presudan

- Morate li uvijek iskorištavati naše boljke? Ne znam niti jednog gledatelja koji neće doći na Letzigrund zato što nema Bolta!

No, to su njihovi problemi. Izabrali smo tu sliku kako bi kroz jedan detalj dočarali što u atletskom svijetu znači imati Usaina Bolta. Direktorica “Hanžeka” Ivana Brkljačić je i na svom trećem mitingu otišla korak dalje. Proračun je povećan na otprilike 6,000.000 kuna (Zürichov je minimalno 8,000.000 u posljednje vrijeme vrlo fluktuirajućih franaka), više se zarađuje od prodanih ulaznica, raste broj privatnih sponzora... I što je najvažnije, u društvu osam najnovijih svjetskih prvaka, brojnih bivših i sadašnjih olimpijskih pobjednika i medaljaša nalazi se i Usain Bolt.

Najavljena startna lista na tragu je gornjeg doma Dijamantne lige. Samo je jedan “Weltklasse”, ali “Hanžek” pripada svjetskoj klasi. Brkljačić objašnjava što se promijenilo posljednjih godina...

- Dovela sam Daniela Wessfledta, jednog od najboljih menadžera na svijetu i uspjela sam maksimalno uštedjeti na organizaciji u korist sportaša koji dolaze. Gode mi usporedbe s “Weltklasseom” i ostalima iz svjetskog vrha, ali oni imaju puno više novca, a mi puno prostora za napredak - naglašava Brkljačić i dodaje:

- U uredu u kojem ima posla za trideset ljudi ima nas tek nekoliko, a imamo sreće i s datumima. Atletičari vole doći u Zagreb jer gotovo uvijek ostvaruju dobre rezultate. Nije uvijek novac njihov glavni ili jedini interes.

Spomenuta raspodjela novca ocrtava se u tome da više od dvije trećine proračuna otpada na one bez kojih mitinga ne bi bilo - sportaše. U 2011. godini taj je iznos oko 4,000.000 kuna. Atletskim krugovima struji obavijest da se za Boltov nastup najčešće treba platiti 250.000 dolara neto (oko 300.000 bruto), dok je Blanka Vlašić, primjerice, lani u Dijamantnoj ligi zarađivala oko 50.000 dolara po mitingu.

Navala sponzora

- Naknade za dolazak sportaša su poslovna tajna - ističe Brkljačić, naglašavajući da u spomenuti iznos za sportaše uz naknade ulaze nagradni fond, troškovi prijevoza i bonusi za rezultate.

Ovogodišnji iskorak je i porast prihoda od privatnih spoznora.

- Sponzori se još javljaju pa će vjerojatno biti veći od 200.000 kuna, a bio bi još kvalitetniji da smo ranije imali potvrdu Boltovog dolaska. Ovako su nam Podravka i Pliva ušli na mala vrata, ali odmah po završetku mitinga krenut ćemo u lov na sponzore za 62. izdanje mitinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:50