APSURDI METROPOLE

‘Pojedu’ trećinu proračuna, a medalje osvajaju drugi

Sportskim budžetom grada caruju nogometaši, čak i oni koji ispadaju
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Dinamo je jedan od sedam klubova iz kategorije povlaštenih, i klub iz Maksimira uzet će i u 2010. ogroman komad financijskog “kolača” izdvojenog za sport iz gradske blagajne - čak 21 milijun kuna “redovnih sredstava”, a ukupni iznos iz raznih proračunskih fondova za Dinamo dosegnut će i do 50 milijuna!

A ostala 793 kluba?

Društvo Dinamu u klubu povlaštenih, ali ne s tako vrtoglavom proračunskom potporom, čine košarkaši Cibone, tri Zagreba (rukometni, nogometni i košarkaški klub), nogometaši Croatije iz Sesveta te vaterpolisti Mladosti. Spomenuta sedmorka iz redovnog novčanog priliva za sport “pojede” 48,7 milijuna kuna, što iznosi nešto manje od trećine predviđenog proračuna Zagrebačkog športskog saveza koji okuplja gotovo 800 klubova sa oko 35.000 sportaša.

Nedvojbeno je da su NK Dinamo, KK Cibona, HAVK Mladost i RK CO Zagreb sportske institucije prepoznatljive u europskim okvirima (drugo je pitanje zaslužuju li baš tolike naše milijune!), ali što u tom društvu radi, primjerice, sesvetska Croatia? Nogometni prvoligaš s gradske periferije ušao je u elitni razred sa startnom etiketom kandidata za ispadanje, a tako je “etiketiran” i danas.

Od “zle sudbine” može ga spasiti samo novo proširenje Prve HNL. Dakle, nemoguća misija! Kudikamo na ljestvici bolje stojeći četvrti zagrebački nogometni prvoligaš, osmoplasirana Lokomotiva, koja nije klub od gradskog značaja jer je - Dinamova filijala.

Poremećeni kriteriji

U gradskom izdavajanju za sport jedna od temeljnih zadaća je poticanje djece i mladeži na bavljenje sportom, a Lokomotiva je upravo rasadnik nogometne mladeži, za razliku od Sesvećana kroz čije redove je prodefilirao veliki broj “isluženih” igrača... Poremećaj kriterija ili samo - apsurd!?

U kontekstu brige za mladež na marginama je ostao i odbojkaški klub Mladost, u čijim je mlađim pogonima mnoštvo talenata... S dvojbenim statusom i financijskim udjelom mogu se smatrati i neki klubovi s imenom metropole, ali očito je na djelu i pravilo: važno je zvati se Zagreb. Jer, bez obzira na privatni kapital koji stoji iza nje, i Cedevita je zagrebački klub, prvoligaš i regionalni ligaš, ali se ne zove KK Zagreb (samo jedan trofej - domaći Kup). Kao što su zagrebački klubovi i rukometni klubovi Lokomotiva, Medveščak i Trešnjevka, za koje možda neki u Zagrebu misle da su “usko kvartovski”...

Treba mijenjati kriterije, postaviti “letvicu” puno više da se pusti milijuni poreznih obveznika ne bacaju u “bunar”.

Za perspektivne sportaše izdvaja se samo 0,34 posto

Sportaši i sportski djelatnici rado dijele proračunski novac, koji za njihove potrebe izdvajaju građani ove zemlje, ali nisu baš spremi podijeliti i sudbinu običnoga čovjeka u ovim teškim recesijskim vremenima. Tako je Zagrebački sportski savez ignorirao sveprisutnu krizu te je zatražio od Grada 202 milijuna kuna za 2010. godinu, no taj će zahtjev zagrebačka skupština odbiti i odobriti oko 185 milijuna kuna. I to je mnogo novca, dovoljno je reći da će i skresani proračun ZŠS-a biti veći od kompletnih proračuna gradova poput Karlovca i Vukovara. No ni u tom ‘moru love’ ne plivaju svi po istim kriterijima, a mnoge osobito srdi što se samo 0,34 posto proračuna usmjerava za skrb mladih perspektivnih sportaša koji u konačnici, kad narastu, jedini ovom gradu donose medalje. Stoga se razmišlja da bi bilo vrijedno založiti se za uvođenje instituta “sportaš od posebnog interesa za Zagreb”.

Karlo: Vrijedi li zaista jedan sport kao ostalih 51

Netko je rekao da povlaštena klupska sedmorka uzima “puno previše” novca u odnosu na medalje koje posljednjih godina baš i ne stižu iz europskih natjecanja, a Tomislav Karlo je i konkretizirao kritiku poremećaja kriterija uz ZG-sportu:

- Jedan sport koji u financijskom dijelu uzme kao ostalih 51 sportova zajedno nije zastupljen ni s jednom od 190 medalja koje su u godini dana osvojili zagrebački sportaši iz 27 sportova. Je li pravedno da tri sporta dijele 54 posto novca, dok ostalim sportovima, a njih je 59, pripada 45 posto?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:30