PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN

BORNA ĆORIĆ SE NAKON ČETIRI GODINE VRAĆA U UMAG! Naš jedini turnir sigurno će biti jači nego prošle godine, šuška se o još jednom velikom imenu...

 Julian Finney/Getty Images

Četiri godine nakon što je u laguni odigrao posljednji meč, Borna Ćorić vratit će se na svoj "najdraži turnir", kako je u intervjuima znao tepati Umagu. Službena potvrda dogodit će se početkom sljedećeg tjedna, no Ćorić i organizatori Plava laguna Croatia Opena već su sve dogovorili.

Slaganje popisa igrača za 30. izdanje jedinog hrvatskog ATP turnira teško da je moglo početi bolje, jer Umagu je u zadnje vrijeme nedostajao upravo hrvatski štih. Marin Čilić zaobilazi ga od 2014., dok je Ćorić 2016. izbivao zbog Davis Cupa, 2017. je otkazao na licu mjesta, a lani otišao u Gstaad. Službeno, Umag mu se nije uklapao, a neslužbeno, na promjenu prioriteta definitivno je utjecala činjenica da se u međuvremenu razišao s menadžerom Lawrenceom Frankopanom, koji je direktor turnira.

Za koji će dan obojica najaviti Bornin comeback, iz kojeg bi i on, a i Umag, trebali izvući profit. Solidni su, naime, izgledi da će se Ćorić sredinom srpnja u Stella Marisu ukazati kao član Top 10. U ovom ga trenutku od izabranog društva dijeli 600-tinjak bodova, a s obzirom na to da mu u sljedeća tri mjeseca od "jačih" rezultata otpada samo naslov u Halleu (500), misija uopće nije nemoguća. Već bi i ovaj tjedan u Budimpešti mogao napredovati.

Umag je Top 10 igrača zadnji put gledao prije šest godina, kada je Richard Gasquet, tada deveti na svijetu, ispao u drugom kolu. Monfils je 2017. stigao kao 13., Goffin kao 14., i nijedan nije otišao dalje od četvrtfinala. Baš kao ni Davidenko 2010., kada je držao šesto mjesto ATP ljestvice. Još otada turnir prati "kletva" prvih nositelja, koji nisu uspijevali doći ni do finala.

Situacija bi se ove godine mogla promijeniti, jer osim Ćorića se šuška o još jednom zvučnom imenu, također igraču iz Top 15, koji će isto biti objavljen sljedeći tjedan. Jasno je da će turnir biti jači nego prošle godine, a vjerojatno i od sljedeće: 2020. se preklapa s početkom Olimpijskih igara, što će sigurno negativno utjecati na "entry" listu.

Prvi čvor u sponi između Borne i Umaga zavezan je u ljeto 2013., kada je sa 16 godina protiv Horacija Zeballosa debitirao u glavnom ždrijebu ATP turnira. Izgubio je u tri seta, ali se Argentincu revanširao već iduće godine i dospio do četvrtfinala. Tamo ga je izbacio Fabio Fognini, u trosatnom trileru u kojem je Ćorić zbog grčeva na kraju jedva stajao na nogama. Bio je tek treći 17-godišnjak u četvrtfinalu Umaga, nakon Nadala i Del Potra, ali jedini kojem je publika skandirala. Umaškom školjkom te je večeri odjekivalo "Borna, Borna".

Do četvrtfinala je stigao i 2015., a u Umagu je dvije godine ranije debitirao za hrvatsku reprezentaciju. Meč protiv Andyja Murrayja (3-6, 0-6, 3-6) u Davis Cupu često voli isticati kao iskustvo koje mu je otvorilo oči, naučilo ga kako igraju "veliki dečki". Danas je i sam jedan od njih, prvi put će na hrvatski turnir doći kao favorit. Poznavajući ga, nova mu uloga sigurno neće smetati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:31