PRVI HRVATSKI REKET

Čilić: Federer i Nadal nisu više toliko iznad ostalih

Dani odmora su iza 14. tenisača svijeta. Prosinac je mjesec u kojem će Marin Čilić stvoriti temelje za uspon prema vrhu
Croatia's Marin Cilic returns a ball against Tomas Berdych of the Czech Republic at the Shanghai ATP Masters 1000 tennis tournament in Shanghai, China, Tuesday, Oct. 13, 2009. (AP Photo/Andy Wong)
 AP

ZAGREB - Sudbina je htjela da s Marinom Čilićem razgovaramo baš na dan kad je određeno tko će se sa španjolske i češke strane u Barceloni boriti za ovogodišnji naslov u Davis Cupu.

Umjesto u civilu, u In baru, s Marinom smo mogli razgovarati u zagrebačkoj Areni o tome kako će se u petak suprotstaviti Davidu Ferreru. Nije se dogodilo, Česi su “ukrali” priliku.

- Nekad te pomazi, nekad ne baš. Imali smo priliku ove godine, nismo je iskoristili. Novu ćemo imati u sljedećoj godini. Bit ćemo u istom sastavu, vjerojatno i jači za Marija Ančića. Ekvador je suparnik po mjeri za prvo kolo. Ovih ćemo dana sigurno zaobilaziti TV.

Vrlo dobar početak i kraj

Svako zlo za neko dobro, ostalo je više vremena za odmor.

- Baš me puno ljudi pitalo zašto nisam otišao u London uzeti pare. Imam svoje prioritete, a to su sad bili odmor i pripreme. Tjedan dana odmora u našem sportu je jako puno. Već desetak dana treniram, radim kako bih fizički ojačao. Tenis sam prvi put zaigrao prije dva dana.

Vrijeme je analiza. Kad podvučemo crtu, možemo li konstatirati da je za ocjenu odličan ove godine nedostajalo nekoliko pobjeda, a da je sezona bila vrlo dobra?

- Bila je vrlo dobra u određenim dijelovima. Kad bi godinu podijelili na četiri dijela, onda su prvi i četvrti bili jako dobri, dok je onaj središnji mogao biti bolji. Od trećeg mjeseca do US Opena bilo je dobrih dijelova, ali sam se i puno tražio. Počeo sam padati nakon Davis Cup meča sa Čileom i odličnog početka sezone. Imao sam puno mečeva, prvi put toliko pobjeda. Počeo sam razmišljati o Top 10, ponekad je bilo problema s motivacijom i umorom. Kad sam izgubio pobjednički ritam, bilo se teško vratiti i bacilo me dosta unatrag. Sve u svemu, moram biti zadovoljan.

Činjenica je da svake sezone postoji pomak prema naprijed.

- Ove godine sam se koncentrirao na Grand Slam turnire i tamo ostvario najbolje rezultate. Bilo je dosta prilika i za napraviti više, ali zadovoljava me što stalno lagano idem prema naprijed.

Ulazak u Top 10 stalno je visio u zraku.

- Vrtio sam se cijele sezone oko 15. mjesta. Čak sam i pred kraj sezone imao priliku napraviti taj korak. Recimo, meč protiv Berdycha u Šangaju je puno toga odnio. No, moram nešto ostaviti i za sljedeću godinu.

Goran Ivanišević nema nikakvu dilemu i tvrdi da će Marin već sljedeće sezone biti na ATP Finalu u Londonu. I nije jedini.

- To mi laska i može me samo još više motivirati kako bih se već sljedeće godine približio vrhu.

Marinova generacija najavila se već prošle godine. Juan Martin del Potro već u vitrini ima i Grand Slam naslov, a do njega je stigao i preko Marinovih leđa.

- Del Potro je taj koji je napravio iskorak. Bio sam u tom meču na US Openu u ogromnoj prednosti. No, kad me stigao, poslije više nisam imao nikakve šanse.

Između njih dvojice su uvijek povlačene paralele, što zbog činjenice da je Argentinac tek pet dana stariji, što zbog slične konstitucije.

- Svatko od nas ima svoj put. Njegova je prednost bila što je fizički prije sazrio.

I to je jedan od razloga zašto je u pripremama za novu sezonu u Čilićevom taboru naglasak stavljen na fizički dio.

- Kad fizički budem bolji, onda će i svi drugi elementi biti bolji. Radit ću i na izdržljivosti da bih mogao držati konstantu tri, četiri tjedna. To je važno zbog Grand Slam turnira.

Servis je često spominjan kao element koji bi Marin trebao popraviti.

- Servis mi je pratio ostali dio igre. Kad sam igrao dobro i servirao sam dobro. Već sam napravio pomak ove godine, potrudit ću se da dogodine servis bude još bolji.

Zagreb da, Umag upitan

Hoće li doći do promjene na vrhu, jesu li Federer i Nadal u opasnosti?

- Federeru će prioritet biti Grand Slam turniri. Ove je godine dva osvojio, igrao dva finala i skoro je završio drugi, što je nevjerojatno. Nadal je pao, postao labilan. Vidjet ćemo kakav će biti nakon priprema. No, bit će promjena. Nisu Federer i Nadal više toliko iznad ostalih.

Đoković, Murray i Del Potro predvode skupinu izazivača.

- Đoković je puno igrao ove sezone, gotovo svaki tjedan. Del Potro će ostati u vrhu, ima konstantu.

Bitan faktor će biti i zdravlje. Čemu možete zahvaliti sezonu bez ozljeda?

- Bitan je dobar plan, raspored turnira. Dobro sam ga složio, ljetos sam imao 15 dana odmora poslije Davis Cupa. Uz to na svaki turnir moraš doći potpuno spreman.

Gdje će vas navijači moći gledati u Hrvatskoj?

- Na Zagreb Indoorsu i protiv Ekvadora u Davis Cupu.

A u Umagu?

- Termin je nezgodan. Znat ću mjesec, dva prije turnira.

Goran: Nema straha, Marin će uskoro biti u vrhu

Ne može se reći da su ga otkrili, ali prije sedam godina su Goran Ivanišević i Bob Brett napravili puno za njegovu karijeru. I uvijek su spremni pričati o tome, pogotovo kad su zajedno, kao što je bio slučaj za vrijeme prošlotjednog Barclays ATP Finala u londonskoj O2 Areni.

- Kao 14-godišnjak me zadivio načinom na koji je čitao igru, prepoznavao situacije na terenu. To je bilo nevjerojatno. Znao sam da Marina moram poslati Bobu. I, evo, od nekadašnjeg 14-godišnjeg talenta stigao je do 14. tenisača svijeta. Bob je napravio sjajan posao s njim - rekao je Ivanišević.

Govoreći o Čilićevim kvalitetama, Brett će istaknuti one koje se ne vide u mečevima.

- Marin voli tenis i potpuno mu je posvećen. Spreman je učiniti sve kako bi napredovao. Sluša što mu se govori i voli raditi.

Za Ivaniševića nema nikakve dvojbe da Čilić i Brett idu u pravom smjeru.

- Marin je napravio veliki napredak u posljednjih 12 mjeseci. Popravio je forhend, bekhend, bolje se kreće, bliže je osnovnoj crti. Ima mogućnost vrlo brzo primijeniti na terenu ono na što mu Bob ukazuje. Nema straha za njega. Sljedeće godine ili 2011. bit će u vrhu, a uvjeren sam da će 2010. igrati na ATP Finalu u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:46