PRAVI TEST

Čilić protiv Söderlinga za prvo četvrtfinale u Parizu

Čilić na Grand Slam turnirima uglavnom ima uzlazni trend, a pobjedom protiv Söderlinga prvi bi put izborio čevrtfinale u Parizu
 AP

ZAGREB - Pobjedom protiv Leonarda Mayera i probojem u osminu finala , Marin Čilić je napravio ono što mu je bila prva pariška zadaća. Ponovio je prošlogodišnji rezultat i opravdao status 10. nositelja. Ono što slijedi je borba za bonus, a Robin Söderling bi mogao postati prvi Marinov “trofej”.

Ovogodišnji Čilićev put do osmine finala rezultatski je bio znatno teži od prošlogodišnjeg, kad je “pomeo” Jana Hernycha, Dudija Selu i Radeka Štepaneka. Ricardo Mello, Daniel Gimeno-Traver i Leonardo Mayer pokazali su se daleko tvrđim suparnicima. Prošle je godine izgubio prva dva neizvjesna seta protiv Andyja Murrayja i klonuo u trećem. Kako će biti protiv Robina Söderlinga? Što čeka Čilića?

Söderling u idealnoj formi

Čeka ga čovjek koji bi, kad bi se predstavljao u igri detekcije, jedini govorio istinu izgovarajući rečenicu “ja sam pobijedio Rafaela Nadala u Roland Garrosu”. Čeka ga prošlogodišnji finalist French Opena koji je i ove godine u Pariz došao u idealnoj formi, sudeći prema igrama i rezultatima. Söderling se poigrao s Laurentom Recoudercom i Taylorom Dentom, prije nego što ga je na prvi ozbiljniji test stavio Albert Montańes. Prva dvojica skupljali su gemove, Španjolac mu je uspio oteti set, ali tek nakon što je izgubio prva dva.

Söderling će biti prvi, nadajmo se ne i posljednji Marinov Top-10 suparnik ove godine u Roland Garrosu. Marin je dosad na Grand Slam turnirima uglavnom pokazivao uzlazni trend.

Agresivan i precizan

Jedini na kojem mu se dogodilo da barem ne ponovi rezultat od prošle godine bio je prošlogodišnji Wimbledon, nakon dramatičnog poraza u pet setova od Tommyja Haasa.

- Nema tu neke velike filozofije. Obojici nam se igra temelji na inicijativi s osnovne crte. Tko će prvi preuzeti kontrolu poena, tko će manje griješiti, taj će na kraju pobijediti - pojednostavljeno, u dvije rečenice sažeo je Čilić dvoboj protiv 25-godišnjeg Šveđanina koji će se osmine finala Roland Garrosa 2009. uvijek sjećati.

Tada je postao prvi čovjek koji je uspio pobijediti Rafaela Nadala na pariškoj zemlji. Kako mu je to pošlo za rukom? Bio je agresivan i najprecizniji kad je bilo najvažnije, iskoristio je pet od šest break-lopti. Nijednom ga nije uhvatila panika, što možemo pripisati kao najveću zaslugu Magnusu Normanu, otkako je bivši finalist Roland Garrosa počeo raditi sa Söderlingom.

Švedski top u ruci

Šveđanin ima top u ruci. Servis je njegova velika prednost u odnosu na Čilića, ali Montańes je pokazao da se i njega može slomiti. I Marin može dobro servirati, ali ne tako konstantno kao Söderling. I jedan i drugi mogu odlično reternirati. Ni jedan ni drugi ne vole stajati daleko iza osnovne crte. Tko će uspjeti otjerati suparnika od “baze”, dobit će značajnu prednost.

Murray je prošle godine Čilića iskontrirao, pobijedio obranom. Söderling će napadati. Za Marina bi bilo dobro da se brani, jer će to značiti da je u problemima. I da Čilić napada. Može li Čilić biti bolji od Nadala? Odgovor ćemo doznati u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:16