ATP MOSKVA

ČILIĆ SE JOŠ TRAŽI Marin preokrenuo protiv Jevgenija Donskoja, Seppi izbacio Ivana Dodiga!

 AFP

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić igrat će u četvrtfinalu Kupa Kremlja u Moskvi nakon što je svladao ruskog igrača Jevgenija Donskoja s 6-3, 3-6, 6-3 za sat i 53 minute igre.

Čilić je puno teže od očekivanog došao do pobjede protiv Donskoja, 128. igrača svijeta protiv kojeg nikad prije nije igrao, a koji ga je pošteno namučio u Moskvi. Marin je sjajno započeo dvoboj, poveo je s 3-0 i dobio prvi set s 6-3, no u drugom počinju problemi jer je Rus napravio "break" za vodstvo 3-1 i zadržao ga za izjednačenje u setovima. Donskoj je i treći set već u prvom gemu započeo s "breakom", no tada pobjednik US Opena konačno pronalazi svoju igru, već u drugom gemu seta oduzima servis Rusu za 1-1, a potom kod 3-2 radi i novi "break", koji je slomio protivnika.

Marin je u Moskvi kao osmi tenisač svijeta postavljen za drugog nositelja, bio je slobodan u 1. kolu, a u četvrtfinalu čeka boljega iz dvoboja Španjolca Tommya Robreda i Srbina Filipa Krajinovića.

Čilić je na Kup Kremlja dosad igrao samo jednom, davne 2007. godine, kada se kroz kvalifikacije probio u glavni turnir, a potom ispao u 2. kolu.

Nakon što je iznenađujuće poražen u prvom kolu parova ATP turnira u Moskvi, Ivan Dodig zaključio je put ruskom prijestolnicom i u pojedinačnoj konkurenciji. Kao i dan ranije, za Dodiga je bio koban Andreas Seppi (ATP 49.), koji je slavio 7-5, 7-6(3).

Statistički ključ pete Talijanove pobjede u šestom međusobnom ogledu s 86. igračem svijeta bila je iskoristivost break-lopti. Seppi je iz četiri prilike tri puta uzeo servis Dodigu, a Ivan je od čak 12 šansi iskoristio samo dvije.

Dodigu ovaj rezultat neće pomoći u napretku na ATP ljestvici jer neće ući među njegovih najboljih 18 ovogodišnjih rezultata. Do kraja sezone Ivan ima 135 bodova za obraniti (90 za četvrtfinale Basela i 45 za drugo kolo Bercyja). Ukoliko na preostala dva turnira ne dobije niti jedan meč, Dodig neće završiti godinu među najboljih sto.

Druga loša moskovska vijest za Dodiga jest spomenuti poraz u parovima. Lorenzi i Seppi su izbacili prve nositelje, koji inače ne igraju na turnirima iz serije 250, već na startu. Dodig i Melo su u Moskvu došli po bodove koji bi ih približili ATP Finalu, ali ostali su praznih ruku. Uoči ovog tjedna Međugorac i Brazilac su držali sedmo mjesto u utrci za London, ali male bodovne razlike iza njihovih leđa (deseti Kubot i Lindstedt zaostaju samo 445 bodova) jamče da će lov na London biti zanimljiv.

U Moskvi je Ajla Tomljanović, koja WTA turnire još uvijek igra pod hrvatskom zastavom, poražena u drugom kolu od Čehinje Lucie Šafarove rezultatom 7-6(4), 6-2. Sedamnaesta igračica svijeta ispalila je čak 15 asova i Ajli nije dozvolila niti jedan break u meču (break-lopte 0/7).

Starace i Bracciali namještali mečeve?

Dvojica talijanskih tenisača, specijalist za parove Daniele Bracciali (36 godina/ATP 56. u parovima) i Potito Starace (33 godine/ATP 150. u singlu), optuženi su da su sudjelovali u namještanju mečeva na ATP Touru. Talijanski mediji objavili su, a sud u Cremoni potvrdio za AP da postoje tragovi razgovora koji inkriminiraju spomenuti dvojac. Bracciali je ulovljen kako na Skypeu razgovara s računovođom uhićenim 2007. o namještanju meča protiv Scovillea Jenkinsa u Newportu. Amerikanac je dobio taj meč 6-2, 6-1. Staracea se tereti da je namjestio finale turnira u Casablanci u kojem je 2011. izgubio od Pabla Andujara 6-1, 6-2. Spomenuti je dvojac već izdržavao kraće suspenzije uz još trojicu talijanskih kolega, ali zbog klađenja, koje je profesionalcima također zabranjeno. Do sada su tri tenisača, Austrijanac Köllerer, Srbin Savić i Rus Kumancov, doživotno suspendirani zbog namještanja mečeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:38