NA KROVU SVIJETA

Federer konačno osvojio i Roland Garros

Pobijedivši Robina Söderlinga u finalu, Roger Federer stigao je do prvog naslova u Roland Garrosu, 14. na Grand Slam turnirima

PARIZ - Roger Federer je u nedjelju zacementirao svoje mjesto u galeriji najvećih sportaša svih vremena. Pobijedivši u finalu Roland Garrosa Robina Söderlinga sa 6-1, 7-6(1), 6-4 za 115 minuta domogao se toliko željenog trofeja. Kolekcija je sada potpuna.

- Ovo je možda moja najveća pobjeda. Sad sam se oslobodio golemog pritiska. Do kraja karijere mogu igrati u miru. Nitko mi više nikada neće moći reći da nisam osvojio Roland Garros - rekao je 27-godišnji Švicarac koji se 14. Grand Slam naslovom izjednačio s Peteom Samprasom.

Je li plakao? Naravno. No, tko bi mu to mogao zamjeriti u danu kad je u realnost pretvorio jedan od posljednjih snova i riješio se noćnih mora. Rafael Nadal ga više neće proganjati poput Freddyja Krugera. Kad sljedeći put budu u Roland Garrosu, bit će u ravnopravnom položaju, obojica će igrati kao pobjednici.

Robin Söderling u finalu nije bio u izdanju koje mu je donijelo pobjede nad Ferrerom, Nadalom, Davidenko i Gonzalezom. No, držeći utješni trofej u rukama, 24-godišnji Šveđanin imao je snage priznati zašto pobjednički pehar nije završio u njegovim rukama.

- Roger mi je održao lekciju. Uoči finala smo se trener i ja šalili da me nitko ne može pobijediti deset puta zaredom. Bili smo u krivu. Roger, za mene si najbolji tenisač svih vremena. Zaslužio si ovaj naslov - rekao je Söderling koji u finalu nije uspio slomiti Federerov servis.

U prva dva seta nije dobio priliku, u trećem je imao dvije. Kad je Federer servirao za pobjedu, Söderling je bio na 30-40, ali Švicarac je ostao miran i poslao neobranjiv forhend. Dva poena kasnije bio je na koljenima kad je Šveđaninov retern završio u mreži.

Ovo je bila predobra prilika da bi je Federer, koliko god pritisnut bio, propustio iskoristiti. Od prve je lopte želio pokazati Söderlingu da u ovom finalu može biti samo jedan pobjednik. Odigrao je savršen prvi set i tie-break drugog, u kojem je definitivno prelomio meč. Četiri asa i tri odlična poena. Söderling je jedini poen u tie-breaku osvojio asom za 1-1.

Federer je bio nezaustavljiv. Nije mu smetao ni vjetar, ni kiša koja je padala većim dijelom meča. Njegov unutrašnji mir nije mogao narušiti ni ekshibicionist koji je uletio na teren početkom drugog seta noseći plavo-crvenu zastavu. Zaletio se prema Federeru, zaustavio se pred njim i na glavu mu stavio crvenu kapu. Švicarac je izgubio sljedeća tri poena, ali brzo je zaboravio na incident i vratio se svojoj misiji. Sat i pol kasnije, uz ovacije 15.000 gledatelja na stadionu Philippe Chatrier, primio je pobjednički pehar iz ruku Andrea Agassija koji je deset godina prije na istom mjestu kompletirao “životni Grand Slam”.

Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson i Agassi dobili su šestog člana u klub odabranih. Dobrodošao, Roger Veliki.

Finale Roland Garrosa:



Roger Federer - Robin Soderling 6-1, 7-6 (1), 6-4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:24