ŽIVOTNI GRAND SLAM

Nadal: Federer je bolji od mene, a tako će biti zauvijek

Na US Openu najbolji tenisač svijeta igrao je kao nikad dosad i do naslova izgubio samo jedan set, u finalu protiv Đokovića
 AFP

Svaki put kad netko od njih dvojice napravi nešto veliko, pokrenu se rasprave samo s jednim pitanjem: tko je bolji, Roger ili Rafa? Nakon što je u ponedjeljak, u svom prvom finalu na US Openu, Nadal popunio Grand Slam kolekciju, rasprava je proširena na pitanje: tko je najbolji svih vremena?

- Najbolji svih vremena su Federer, Borg, Laver. Rafa je dobar, ali mislim da ne pripada toj skupini - kaže Toni Nadal, Rafaelov ujak i trener.

Protiv Federera 14-7

Je li podcijenio svog nećaka?

- Ne znam, ne znam. Pitajte me to pitanje za pet, šest godina i možda ću tada imati drugačiji odgovor. Ni Rafina retorika nije ništa drugačija kad ga pitaju za usporedbu s Federerom.

- Mislim da su rasprave o tome jesam li lošiji ili bolji od Rogera glupe jer trofeji govore da je on mnogo bolji od mene. Tako je u ovom trenutku, a mislim da će tako biti i cijeli moj život.

Svih ovih godina Nadal je uvijek isto govorio. I kad je bio prvi na svijetu, kao što je danas, i kad je redovito pobjeđivao Švicarca, i kad ga je uspio svladati na travi Wimbledona, što se do finala 2007. činilo nemogućom misijom. Federera je uvijek stavljao ispred sebe, bez obzira na to što ga u međusobnim dvobojima “dere” (14-7).

Do srpnja 2008. godine, kad je Nadal prvi put osvojio Wimbledon i smijenio Federera na vrhu ATP ljestvice, priče o Rafi kao najboljem svih vremena nisu imale baš nikakvog temelja. Danas, dvije godine poslije, Nadal je legitimni kandidat da ga se spominje u kontekstu najvećih svih vremena. Kako je to postigao? Jednostavno. Napravio je sve da bi svake godine bio sve bolji.

- Nijednom nisam došao na trening samo da bih ga odradio. Na svakom treningu pokušavam nešto naučiti.

Takva filozofija, uz urođenu mu skromnost, napravili su od Nadala jednim od najvećih radnika u svijetu tenisa. Kad spojite talent, fizički potencijal i pristup u kojem “nijedna lopta nije nedostižna”, dobijete dečka od 24 godine sposobnog pokušati uloviti neke od Federerovih rekorda koji su se do prije dvije godine činili nedostižnima.

Da je Rafael Nadal ostao ono što je bio u ranoj fazi svoje karijere, specijalist za zemljanu podlogu, nikada ne bi mogao stati u istu rečenicu s najvećima. No, on je naučio transformirati svoju igru, pa je tako prije Federera uspio spojiti naslove u Roland Garrosu i Wimbledonu. Dugo mu je trebalo da se sve poklopi i za trijumf na US Openu, gdje nikad nije dospio ni do finala, a onda mu je zamalo uspjelo postati prvim tenisačem u posljednjih 50 godina koji je do naslova stigao bez izgubljenog seta. Jedini mu je oteo Novak Đoković u finalu.

Najbolji i na betonu

- Pobijedio sam Federera koji još uvijek igra kao jedan od najboljih na svijetu, ali Nadal je bio predobar. Frustrirajuće je to što je svaki put kad igramo sve bolji i bolji - tvrdi Đoković.

Samo je tako mogao postati prvi tenisač nakon 1969. i Roda Lavera, koji je u istoj godini osvojio Roland Garros, Wimbledon i US Open. Na Australian Openu sljedeće godine pokušat će ostvariti - Rafa Slam. Ako će u Melbourne doći spreman i zdrav kao što je bio u New Yorku, izgledi da se to dogodi bit će dobri. Trijumf na US Openu donio mu je mnogo više od nove zvjezdice na torbi. Način na koji ga je osvojio rekao je puno više o njegovu tenisu nego ijedan turnir prije.

- Nikad nije igrao tako dobro na betonu. On već sad može konkurirati za najboljeg svih vremena - kaže Đoković.

I mnogi Nadalovi sljedbenici će se složiti, a Federerovi neće. I tako će biti dok jedan i drugi ne odigraju posljednji poen u karijeri. Onda ćemo podvući crtu i znati. Jedno je nepobitno - vrijeme je na Nadalovoj strani.

Nadal treći najbrži do ‘životnog Slama’

Osvajanjem US Opena Rafael Nadal postao je sedmi tenisač u povijesti koji je kompletirao Grand Slam kolekciju. Njegov najveći suparnik, Švicarac Roger Federer, svoj je “životni Slam” ostvario prošlogodišnjim trijumfom u Roland Garrosu. Nadal je uz Andrea Agassija jedini iz ove sedmorke koji je vlasnik i zlatne olimpijske medalje u pojedinačnoj konkurenciji.

igrač turnir starost

Don Budge (SAD) Roland Garros 1938. 22 godine i 357 dana

Rod Laver (Aus) US Open 1962. 24 godine i 32 dana

Rafael Nadal (Špa) US Open 2010. 24 godine i 101 dan

Fred Perry (VB) Roland Garros 1935. 26 godina i 15 dana

Roger Federer (Švi) Roland Garros 2009. 27 godina i 203 dana

Roy Emerson (Aus) Wimbledon 1964. 27 godina i 244 dana

Andre Agassi (SAD) Roland Garros 1999. 29 godina i 38 dana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:36