SLUŽBENO PRIOPĆENJE

Nema popusta za Mariju Šarapovu: ITF objavio kako se nastavlja postupak protiv ruske tenisačice

 Michael Dodge / Getty

Međunarodni teniski savez (ITF) objavio je u četvrtak kako će se Ruskinja Marija Šarapova morati odazvati na saslušanje zbog pozitivnog dopinškog testa na meldonij bez obzira na nove upute Međunarodne antidopinške agencije (WADA) vezane za uporabu tog preparata.

Šarapova, bivša prva igračica svijeta i osvajačica pet "grand slam" naslova, bila je pozitivna na meldonij na dopinškoj kontroli obavljenoj tijekom Australian Opena u siječnju, a taj je preparat WADA zabranila od 1. siječnja ove godine. No, u srijedu je WADA objavila kako će ukinuti kazne onim sportašima koji su bili pozitivni na meldonij prije 1. ožujka jer još uvijek nije poznato koliko dugo se ta supstanca zadržava u organizmu.

Marija Šarapova nije imala previše prijateljica na WTA Touru, ako ih je uopće imala, niti su joj trebale, prema vlastitom priznanju. U tenisu nije bila da bi ih stjecala, više puta je to istakla, pišu Sportske novosti.

Danas kad je zbog desetogodišnjeg korištenja meldoniuma i pada na antidoping testu u Melbourneu pribijena na stup srama, suspendirana i čeka izricanje kazne, neke od tenisačica samo su potvrdile loš karakter 28-godišnje Ruskinje. Kao što je to učinila Slovakinja Dominika Cibulkova.

Nije bila draga osoba

- Uopće mi nije žao Šarapove i ne nedostaje mi na Touru. Ona je apsolutno osoba koja se ne može svidjeti, arogantna je, uobražena i hladna. Kad bih sjedila do nje u svlačionici, ne bi me ni pozdravila.

Sva je sreća za Šarapovu što njena sudbina nije u rukama 26-godišnjakinje iz Bratislave jer bi u tom slučaju teško ikada više zaigrala na WTA Touru.

Prije ove izjave Cibulkove najdalje je u gađenju peterostruke Grand Slam pobjednice otišla Kristina Mladenovic.

- Svi na Touru smatraju da je ona prevarantica. Normalno je da nakon ovoga otkrića sumnjaš i misliš da nije zaslužila sve što je osvojila. Deset je godina uzimala meldonium i nije me briga što je to tada bilo dopušteno, odnosno, što je bilo legalno. Morate znati da Šarapova nije bila omiljena. Respektiram sve što je učinila u karijeri, ali niti je bila draga osoba, niti je bila pristojna.

Zanimljivo je primijetiti da su tenisači iskazali više razumijevanja i ostavili barem nekakvu ogradu prema slučaju Šarapova, nego njene kolegice. Čak i one koje nisu htjele odgovarati na pitanja o Ruskinji, poput Simone Halep, rekle su puno.

- Nikada nisam razgovarala s njom, nema razloga da sada govorim o njoj - rekla je Rumunjka.

"U svjetlu posljednjeg WADA-ina priopćenja vezanog za procesuiranje slučajeva s meldonijem, ITF može potvrditi kako će se slučaj Marije Šarapove nastaviti njezinim saslušanjem u skladu s preporukama WADA-e. ITF neće objavljivati nova priopćenja vezana za ovaj slučaj sve dok on ne završi", objavio je ITF.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 18:37