ZAVJERA ŠUTNJE

Proročanstvo se ispunilo, ali pad nitko nije očekivao: Evo zašto Šarapova šuti već mjesecima

 Michael Dodge / Getty Images

Kad je Marija Šarapova bila mala, tata Jurij, u traganju za boljim životom i boljom karijerom, odveo je svoju djevojčicu u SAD. Sa sobom je imao tisuću dolara, koliko je uspio skupiti, a na aerodromu u Miamiju ga je trebao čekati prijatelj, koji bi mu pomogao u prvo vrijeme, pogotovo financijski.

Priča kaže da se taj prijatelj nije pojavio, ali otac mlade tenisačice uspio je u svom naumu i ta mlada curica vrlo brzo pokazala je svoj talent. Priča se da je Martina Navratilova već tada rekla da će Šarapova vrlo brzo biti vrhunska tenisačica, pa i broj 1, no, iako je Navratilova kasnije to demantirala i rekla da nije baš tako bilo, priča je ostala.

Baš kao i priča kad se mlada Ruskinja prvi puta pojavila u Wimbledonu, gdje je bila meta velikog broja novinara i svi su bili u traganju za nekakvom ekskluzivom.

Intervju za 1.000 funti

Jurij je već tada znao kako se ponašati prema novinama i novinarima i već je tada postavio standarde, ako si, naravno, želio razgovarati s njegovom curicom. Tako je, primjerice, jednog novinara, čini mi se da je to bio novinar Daily Maila tražio, ako se dobro sjećam, tisuću funti ili nešto više za ekskluzivni intervju. Novinar nije prihvatio taj izazov, iako mu je otac Marije Šarapove rekao...

- Prilično ćeš pogriješiti ako to ne napraviš, dobio bi sat vremena “jedan na jedan”, a moja mala će uskoro vrijediti daleko više.

Proročanstvo se ispunilo i njegova mala uskoro je korak po korak vrijedila daleko više. S vremenom je osvojila gotovo sve velike turnire, osvojila je i pet Grand Slam naslova, osvojila je sva četiri Grand Slam naslova. Na svim podlogama.

U međuvremenu je mala Marija odrasla i počela je voditi brigu o svojoj karijeri i životu, otac koji je na početku bio uz nju za svaki slučaj, više nije imao ni potrebu ni želju baviti se tenisom. Vratio se kući i prihvatio mirnog života, koji mu je uvijek bio važniji od putovanja koja nije pretjerano volio.

I tako je Šarapova korak po korak izrasla u grandioznu tenisačicu, jednu od najvećih na svijetu, ne samo svoje generacije, gotovo da nema velikog turnira koji nije osvojila. Unatoč ozljedama koje su joj prilično usporile karijeru, Šarapova se svaki put vratila tenisu bolja. Načinila je briljantnu karijeru u tenisu, ali i daleko veću izvan tenisa jer je godinama najplaćenija svjetska sportašica, plaćenija i od Amerikanke Serene Williams, a proročanstvo njezina oca, koji je britanskom novinaru rekao da propušta nešto veliko ako ne plati taj prvi veliki intervju, bilo je zapravo točno.

Život i karijera Marije Šarapove prolazili su gotovo bismo rekli poput slavne filmske dive Grete Garbo, koja je bila zatvorena i o kojoj se malo znalo upravo zato što je tako željela slavna Šveđanka.

Nakon ljubavnih problema, koje je imala s košarkašom Sašom Vujačićem i tenisačem Grigorom Dimitrovom, novi problemi koji su kreirali besane noći Marije Šarapove dogodili su se sasvim slučajno, ja bih rekao da nije kriva, ali to će netko morati dokazati i potvrditi.

Naime, nekoliko dana uoči starta turnira u Indian Wellsu Šarapova je sazvala presicu u Los Angelesu. I dok su neki novinari bili uvjereni da će najaviti oproštaj od tenisa jer se uporno borila s ozljedama, to se uopće nije dogodilo, već je Šarapova priznala da je bila pozitivna na preparat meldonium, koji se koristi za brži rad krvotoka i koji je Šarapova koristila od 2006. godine, preparat koji godinama nije bio na listi zabranjenih, preparat koji se mogao nabaviti samo u Latviji.

Hoće li biti kazne?

Vrlo otvoreno i korektno Ruskinja je priznala svoju krivnju. Naime, bila je obaviještena da je meldonium na listi zabranjenih sredstava, ali nije pročitala obavijest, a to je, naravno, bila njena velika pogreška. A usput je još neko vrijeme uzimala meldonium. No, tu se dogodila prilično velika zbrka jer u prvi mah 172 sportaša i sportašica bilo pozitivno na meldonium, ukupno kojih dvije stotine, i tu definitivno nešto nije bilo u redu.

Od tog trenutka traje zavjera šutnje velike ruske teniske dive, pa su mnogi uvjereni kako se radi o dogovoru po kojem će Šarapova za svoju šutnju biti honorirana ili minimalnom uvjetnom kaznom, ili će joj sve biti oprošteno, da bi mogla nastaviti uspješnu karijeru.

Odluka o tome bit će donesena negdje uoči Wimbledona.

Ono što je zanimljivo i prilično pozitivno za Mariju Šarapovu činjenica je da nije izgubila gotovo ni jedan velik ugovor ni poslovni kontakt. Vjerojatno svi vjeruju da se ne radi o dopingu, već jednostavno o nesporazumu, ali znate kako to ide.

I kod Marina Čilića se radilo o apsolutnom nesporazumu i minimalnoj količini zabranjenog sredstva, pa je svejedno pauzirao, ako se ne varam, gotovo devet mjeseci.

No, Marija Šarapova je ipak nešto drugo i nju će biti prilično teško osuditi, pogotovo što su Rusi agresivno krenuli u obranu Šarapove koja je, ako već ne i najveća ruska sportašica, onda je svakako najpoznatija i najbogatija. A to naravno nije svejedno i tu će svi biti maksimalno oprezni.

Ako bismo željeli biti iskreni do kraja, mogli bismo prihvatiti tezu o nesporazumu koji je zamalo bacio Mariju Šarapovu niz štenge, ali sam uvjeren da će se nekako uspjeti zadržati i da ta kazna neće biti velika, ako je uopće bude. A Šarapova bi mogla nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, što je danas, gotovo bismo rekli, prioritet.

Uglavnom, zavjera šutnje kojom je okružena Marija Šarapova nije neobična i ona bi u ovoj situaciji Ruskinji mogla samo pomoći. Nema tog dopinga koji će se na isti način tretirati i svi mi znamo da su svi ti sportaši pred zakonom jednaki, ali su neki ipak kako god okrenuli, jednakiji.

Ovo je bila pogreška koja je mogla završiti kobno, ali u konačnici uvjeren sam da će ona i njeni ruski odvjetnici pronaći stazu kojom će Marija Šarapova uskoro opet biti slobodna, stazu koja će Šarapovu odvesti natrag na teniski teren.

Mnogi sumnjaju u njenu krivnju i to će možda biti presudan faktor kada se uskoro uoči Wimbledona bude dogodila odluka i presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:30