MASTERS U LONDONU

Rafael Nadal u lovu na Rogera Federera

Prvi put od 2003. na završnom turniru se odlučuje i o broju 1 na kraju sezone
 AFP

ZAGREB - Dan nakon što je stigla vijest da je Andy Roddick, zbog nezaliječenog koljena, otkazao nastup na Barclays ATP Finalu, određene su skupine završnog turnira osmorice najboljih tenisača svijeta, što će se od 22. do 29. studenoga igrati u londonskoj O2 Areni.

Umjesto Roddicka mjesto u ždrijebu zauzeo je debitant Robin Söderling koji je smješten u skupinu s Nadalom, Đokovićem i Davidenkom. Iako na takvom turniru teško možemo jednu skupinu proglasiti bitno slabijom ili kvalitetnijom, čini se da si Andy Murray, koji je izvlačio žetone, nije “namjestio” lakši prolaz prema polufinalu. Dospio je u skupinu s četverostrukim pobjednikom ( Federer), osvajačem posljednjeg Grand Slam naslova (Del Potro) i debitantom Verdascom. Pozitivna stvar za Murrayja je što protiv sve trojice ima pozitivne omjere (Federer 6-3, Del Potro 4-1, Verdasco 7-1).

Britanci nikad nisu imali pobjednika završnog turnira, a nadaju se da bi upravo Murray mogao biti taj, uz glasnu podršku s tribina. O2 Arena gotovo je rasprodana za sve dane. Organizatori se hvale da su prodali više od 255.000 ulaznica za osmodnevni program.

Tenzije dodatno podiže borba za broj 1 na kraju godine, koji je po prvi put “na stolu” nakon 2003. Roger Federer je tada osvojio prvi od četiri naslova, ali do broja 1 nije stigao, iako je Masters završio sa 5-0. Andyju Roddicku je plasman u polufinale osigurao čelno mjesto. Uslijedile su godine Federerove nadmoći i nedodirljivosti. Sve do prošle godine, kad ga je srušio Nadal i osigurao broj 1 prije Mastersa.

Uoči Londona, Nadala od Federera dijeli 945 bodova. Španjolac bi do broja 1 mogao stići čak i uz dva poraza u skupini, pod uvjetom da Federer izgubi sva tri meča. Bude li Švicarac u finalu, bit će broj 1 i na kraju 2009.

Neporaženi pobjednik Barclays ATP Finala može zaraditi 1500 bodova (200 za svaku pobjedu u skupini, 400 za polufinale, 500 za finale) i čak milijun funti (1,680.000 USD). Na engleskom tlu nijedan tenisač nikada nije uspio osvojiti toliko na jednom događaju. Najbliži je bio Federer na ovogodišnjem Wimbledonu (850.000 funti).

Skupina A:

Roger Federer (1, Švicarska)

Andy Murray (4, Velika Britanija)

Juan Martin del Potro (5, Argentina)

Fernando Verdasco (7, Španjolska)

Skupina B:

Rafael Nadal (2, Španjolska)

Novak Đoković (3, Srbija)

Nikolaj Davidenko (6, Rusija)

Robin Söderling (8, Švedska)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:39