TENISKI OSCARI

Serena i za Oscara i za Zlatnu malinu

Bila je ovo godina preokreta i velikog povratka Rogera Federera, godina velikih uzbuđenja i ostvarenja. Godina za Oscara
 AP

Trijumfom Španjolske u Davis Cupu možemo navući zastor na tenisku sezonu. No, lopte i reketi neće mirovati ni mjesec dana. Nova sezona kreće već 3. siječnja.

Godina na izmaku bila je prepuna svega: očekivanih i neočekivanih pobjednica i pobjednika, neočekivanih poraza, dramatičnih mečeva i promocije novih lica. Hrvatski tenisači opet su igrali značajne, ali još uvijek ne i glavne role na najvećim pozornicima. Hrvatske tenisačice su, ako ćemo uspoređivati 2008. i 2009., napravile korak naprijed.

ITF će u Parizu sljedeće godine, za trajanja Roland Garrosa, podijeliti nagrade “svjetskim prvacima”, odnosno tenisačicama i tenisačima koji su prethodnu sezonu završili kao broj 1. Tamo će među nagrađenima biti Serena Williams, Roger Federer, braća Bryan, španjolska Davis Cup i talijanska Fed Cup reprezentacija... No, kako bi izgledala dodjela nagrada kad bi tenisačice i tenisači dobivali Oscare? Možda ovako...

Najbolja ženska uloga: Serena Williams

Zaslužila ju je zbog naslova na Australian Openu, Wimbledonu i WTA Championshipu, a time je godinu završila na vrhu Sony Ericsson WTA ljestvice. Istodobno je mogla kandidirati i za Zlatnu malinu, zbog verbalnog napada na linijsku sutkinju zato jer se ova usudila dosuditi joj prijestup kod servisa, čime je Kim Clijsters stigla do meč-lopte u polufinalu US Opena. Serena je odredila prioritete i najbolja je na najvećim turnirima. Za ostale ne mari previše, pa je uspjela skupiti čak 13 poraza u sezoni.

Najbolja muška uloga: Roger Federer

Vratio je Oscara koji je prošle godine bio u vlasništvu Rafaela Nadala, iako se do Madrida i prvog naslova u 2009. to činilo nemogućim raspletom. Do tada je bio samo “Roger Plačljivi”, zbog emotivnog ispada nakon poraza u finalu Australian Opena. Nakon što je iskoristio zamor materijala kod “razjarenog bika” i popunio parišku rupu u Grand Slam biografiji sve se okrenulo u korist novopečenog muža, a koji mjesec kasnije i oca dviju blizanki. Kad podvuče crtu, Roger Federer će 2009. nazvati “najemotivnijom godinom u životu”. Bila je to godina u kojoj je vratio izgubljenu krunu u Wimbledonu i vratio “jedinicu”, iako je Del Potro zaustavio njegov pobjednički niz na US Openu. Pojednostavljeno gledano, da je osvojio jedan set više u Melbourneu i New Yorku, danas bi Don Budge i Rod Laver imali društvo.

Najbolja ženska sporedna uloga: Dinara Safina

Ruskinja psihički još nije spremna za najveće uloge. U njima se ne snalazi najbolje, živci su je izdali u svakom Grand Slam finalu što ga je igrala. Unatoč tome, u 2009. je bila broj 1 od 20. travnja do posljednjeg turnira u godini. Samo ju njena psiha može ostaviti bez Grand Slam naslova i mogućnosti da jednog dana bude kandidat i za najbolju glavnu ulogu.

Najbolja muška sporedna uloga: Juan Martin del Potro

Mogao je to biti i Nikolaj Davidenko, kao idealan epizodist. No, Argentinac je u New Yorku bio upravo ono što bi “čovjek iz sjene” trebao biti: moćan kad je na sceni bio s glavnim glumcem. Toliko moćan da je uspio Rogera Federera gurnuti u drugi plan. Najavio se kao jedan od glavnih kandidata za najbolju ulogu u godinama koje dolaze.

Najbolji scenarij: Kim Clijsters

Nezamislivo dobra priča koju je Belgijanka ispričala u svom povratku na US Openu, gdje se vratila kao pobjednica iz 2005. i igrala kao da nikad nije ni otišla u prijevremenu mirovinu. “Super mama” je svojim trijumfom u New Yorku inspirirala na povratak i sunarodnjakinju Justine Henin u kojoj je proradio teniski crv.

Najbolja režija: Andy Roddick

Nagrada mu pripada za finale Wimbledona. Nitko ne bi mogao izrežirati ono što je on uspio protiv Rogera Federera. Propustio je 6-2 u tie-breaku drugog seta za vodstvo 2-0 i samo je jednom u 258 minuta izgubio servis, kod 15-14 u petom setu, nakon što se prethodno 10 puta servisom spašavao i produžavao meč.

Specijalni efekti: krov nad Wimbledonom

U svibnju su Stefi Graf, Kim Clijsters, Andre Agassi i Tim Henman promovirali prozirni pomični krov nad središnjim terenom u Wimbledonu. Naravno, u vrijeme turnira kiša je zaobišla All England Club, ali su organizatori ipak uspjeli “nagovoriti” nebo da se jednog poslijepodneva smrači, što je bio argument da zatvore krov u strahu od kiše. Prikladno, Andy Murray je bio prvi tenisač koji je odigrao službeni meč pod krovom i u pet setova pobijedio Stanislasa Wawrinku.

Mogli su, kao i kod stvarnog Oscara, biti nagrađeni neki drugi autori: Ivo Karlović koji je “izrežirao” poraz sa 78 asova, ili Svetlana Kuznjecova, epizodistica s Grand Slam naslovom, “svjetski prvak” Nikolaj Davidenko, Novak Đoković sa jednim naslovom i četiri finala na turnirima Masters 1000... A čeka nas još uzbudljivija 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:09