Minimalno invazivna metoda

NOGE NA SUNCE: Zaboravite na proširene vene, ova metoda nova je revolucija u zdravstvu

Moderne metode minimalno su invazivne, izvode se pod lokalnom anestezijom i često samo uz jedan ubod, pa omogućavaju brz oporavak i povratak normalnim fizičkim aktivnostima, objašnjavaju dr. Karlo Novačić i dr. Slaven Suknaić.
 Foto: Getty Images/iStockphoto

S problemom proširenih vena susreće se svaka peta osoba, a žene su četiri puta sklonije obolijevanju od tog problema nego muškarci. Čak je i Angelina Jolie otvorena priznala da više ne nosi kratke suknje, upravo zbog problema s venama. No, to nije samo estetski problem. Osjećaj težine u nogama, tupi bolovi, oticanje, crvenilo i svrbež kože pogoršavaju se tijekom ljetnih mjeseci.

Pretjerano sunčanje i toplina ne odgovaraju nogama jer se tada krvne žile šire pa je povećana sklonost upalama.

Bolest je nasljedna i progresivna pa s vremenom dovodi do kroničnih upalnih promjena kože, a u najtežem obliku i do otvorenih rana na potkoljenicama. Ovaj problem donedavno se rješavao klasičnom kirurškom operacijom, pri kojoj se vena fizički izvlači iz noge. Ne zvuči nimalo ugodno. Na sreću, prije petnaestak godina u liječenju proširenih vena nogu došlo je do revolucionarnih promjena.

PROŠLO JE VRIJEME IZVLAČENJA VENA

Moderne metode minimalno su invazivne, izvode se pod lokalnom anestezijom i često samo uz jedan ubod na koži, pa omogućavaju brz oporavak i povratak normalnim fizičkim aktivnostima. Više nema izvlačenja žila, nego se njihov unutarnji sloj namjerno oštećuje termalnim, kemijskim ili mehaničko-kemijskim sredstvima nakon čega u venama prestaje protok i organizam ih s vremenom apsorbira te se pretvaraju u vezivno tkivo.

Dr. Karlo Novačić i dr. Slaven Suknaić specijalizirali su se upravo za upravo takve, minimalno invazivne metode, uz pomoć kojih je liječenje moguće i tijekom ljetnih mjeseci primarno zbog nepostojanja rana i rezova, čime je smanjena opasnost od infekcije uzrokovane pojačanim znojenjem, te znatno kraćeg vremena nošenja kompresivnih čarapa koje, ovisno o težini promjena, iznosi od dva do deset dana.

REVOLUCIJA U LIJEČENJU

Obje su metode netermalne i predstavljaju revoluciju u liječenju bolesti proširenih vena jer ne zahtijevaju nikakvu dodatnu anesteziju osim na mjestu uvođenja katetera u venu. Dok jedna metoda koristi kombinaciju mehaničkog oštećenja unutarnjeg sloja vene brzo rotirajućom žicom i istodobnim injektiranjem sklerozansa, druga metoda koristi medicinsko cijanoakrilatno ljepilo koje se isporučuje u lumen vene putem katetera i nakon injektiranja dovodi do trenutnog zatvaranja bolesne vene.


Endovenska laserska ablacija (EVLA)

Zlatni standard modernih termalnih metoda liječenja, kod kojeg se laserskom sondom isporučuje elektromagnetska energija koja zagrijava krv i oštećuje unutarnji sloj vene, stručno nazvan endotel, te tako zatvara protok krvi u veni. Za prevenciju boli i zaštite okolnih tkiva od djelovanja topline tijekom postupka se koristi dodatna anestezija oko čitave vene, tzv. tumescentna anestezija. Nakon termalne ablacije vena se razgrađuje i pretvara u ožiljno tkivo.


Radiofrekventna ablacija (RFA)

Slično kao i laserska ablacija, radiofrekventna ablacija također koristi toplinu za zatvaranje vena. Sonda izravno i kontrolirano zagrijava unutarnji sloj vene na 120 °C i tako je oštećuje, što dovodi do prestanka protoka krvi. Nakon što se radiofrekventna sonda uvede u venu, kao i kod laserske ablacije, pod kontrolom ultrazvuka i uz pomoć posebne pumpe injicira se fiziološka otopina u kojoj je mješavina anestetika i adrenalina, koja će stegnuti krvne žile i zaštititi okolno tkivo, a potom se obavlja postupak pod visokom temperaturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:31