ANALIZA KRVI

Boba je ugrizao krpelj, pa ga je vlasnik odveo na PCR test da se odmah ustanovi je li sve u redu

Košta 500 kuna, a utvrđuje ima li u krvi uzročnika erlihioze, anaplazmoze, bebezioze i mikoplazmoze
Vanja Kusić vadi krv psu
 Marko Todorov/Cropix

Uobičajeno je da psa ugrize krpelj. Nametnik se izvadi, psa se nekoliko dana promatra i, ako je sve normalno, znači da nije prenio nikakvu zarazu. No, što napraviti ako je navedeni pas bio bez ikakve zaštite u trenutku ugriza i ako se odlazi na put, pa pas ide u pansion? Ne mogu očekivati da će tamo netko odmah primijetiti male promjene u ponašanju mojeg psa, koje ionako samo ja mogu vidjeti. Do trenutka kad oni vide da je mokraća tamnija, to znači da pas već ima piroplazmozu i da je teška borba pred njim.

To su bile moje dileme kad je mog Boba ugrizao krpelj. Na svu sreću. saznao sam za PCR test. Psu se uzme krv i pošalje na Veterinarski institut, koji onda u roku od nekoliko dana pošalje rezultate. Krv testiraju na uzročnika četiri najčešće bolesti: erlihioze, anaplazmoze, bebezioze i mikoplazmoze. Pretraga, koja košta 500 kuna, specifična je po tome što se u krvi detektira genom uzročnika, što je pouzdaniji test od pretrage na protutijela bpošto pas može imati protutijela, a da nije klinički bolestan. Dakle, PCR testom se direktno dokazuje prisutnost uzročnika bolesti u krvi ili ga na temelju tog testa možemo isključiti.

Na vađenje krvi Bob i ja idemo u Blue Dot ambulantu, na Vrbiku, kod doktorice Vanje Kusić. Ona ga najprije cijelog pregledava: oči, zubno meso, mjeri temperaturu... Kaže da, po općim znacima, pas je savršeno zdrav. To što nisam uspio izvaditi glavicu krpelja iz kože na području trbuha nije važno. Ona nije rizična, jedino što može napraviti je lokalna upala. No, tkivo je samo eliminira kroz neko vrijeme, tako da nema razloga za brigu.

image
Vanja Kusić vadi krv psu
Marko Todorov/Cropix

- Vaša situacija mi je jasna i, zbog toga što je pas nezaštićen i ugrizao ga je krpelj s područja na kojem ih ima puno zaraženih, ako vi želite, izvadit ćemo krv i poslati je na analizu. Faza inkubacije traje i do tri tjedna i u tom je vremenu zapravo ova analiza jedini način da se zna ima li u krvi nečega i da se bude spreman da borbu s bolesti - kaže Vanja i vadi krv Bobu koji je prilično smiren i to joj dopušta bez problema.

Svega tri dana nakon, dolazi mi mail: u Bobovoj krvi nema ničega što ne bi trebalo biti. Mirno ga vodim u pansion i idem na more. Prije toga sam mu stavio ogrlicu protiv krpelja i buha, tako da smo do kraja ljeta, barem po pitanju tih životinjica, obojica mirni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:06