VETERINARSKI INSTITUT

Izlaganje sa virtualnog simpozija: divlje životinje i okoliš kao pokazatelji korona virusa u našoj zemlji

Zbog boljeg epidemiološkog razumijevanja infekcije, dodatna su istraživanja potrebna, naročito u divljih životinja
Tikves, Kopacki Rit, 080613.
U Baranji traju posljednje pripreme za obranu od poplave kojom prijeti nabujali Dunav.Hrvatske sume u Kopackom ritu provode program zbrinjavanja divljaci ugrozene poplavom te ih mami u suhe dijelove Rita.
Na fotografiji: divlja svinja u sumi Kopackog Rita.
 Vlado Kos/Cropix

Pandemija COVID-19, uzrokovana virusom SARS-CoV-2, zbog javno-zdravstvene ugroze promijenila je svijet, od prve pojave bolesti u Kini 2019. godine do danas, piše portal veterina.com.hr.

- Do sada je virus SARS-CoV-2 dokazan u nekoliko vrsta životinja uslijed izravnog prijenosa infekcije sa čovjeka na životinju. Međutim, zbog boljeg epidemiološkog razumijevanja infekcije, dodatna su istraživanja potrebna, naročito u divljih životinja u njihovom prirodnom okruženju. Uslijed izlučivanja virusa putem fecesa, okolišni uzorci su također predmet istraživanja, naročito otpadne vode gdje je virus SARS-CoV-2 dokazan i prije prvih slučajeva kod ljudi. Cilj predmetnog istraživanja je utvrditi značaj odabranih divljih životinjskih vrsta kao mogućih domaćina i rezervoara virusa SARS-CoV-2 te dokazati prisutnost virusa u okolišnim uzorcima kao potencijalnog rizika u širenju infekcije - pišu na portalu.

Dodaju:

- Istraživanje je provedeno na uzorcima podrijetlom od divljih svinja, lisica, čagljeva, galebova, šišmiša, otpadnih i površinskih voda te školjkaša prikupljenih od svibnja 2019. godine do studenog 2020. godine. Od divljih životinjskih vrsta pretraženi su krv (mišićni iscrpak kod lisica i čagljeva), te feces (feces i guano kod šišmiša) ili rektalni/kloakalni brisevi. Površinske i otpadne vode te uzorci školjkaša pripremljeni su sukladno ISO normi 15216-1 2017. Uzorci krvnog seruma i mišićnih iscrpaka pretraženi su primjenom komercijalnog ELISA kompleta na prisutnost specifičnih protutijela za virus SARS-CoV-2, a uzorci fecesa, guana, rektalnih/kloakalnih briseva, otpadnih i površinskih voda te hepatopankreasa školjkaša pretraženi su primjenom metode RT-PCR u stvarnom vremenu (za gene koji kodiraju proteine E, N i/ili nsp14 virusa SARS-CoV-2) i/ili ugniježđene RT-PCR metode (za gen koji kodira protein nsp14 virusa SARS-CoV-2).

- Preliminarni rezultati ovog istraživanja ukazuju na prisutnost specifičnih protutijela u 57,9% (22/38) uzoraka podrijetlom od šišmiša, 1,3% (2/155) uzoraka podrijetlom od divljih svinja uz jedan suspektan rezultat u galebova (N = 102). Primjenom molekularnih metoda, dokazali smo prisutnost dijela genoma virusa SARS-CoV-2 u fecesu šišmiša (2/21, 9,5%) i u otpadnim/površinskim vodama (1/28, 3,6%). Uzorci hepatopankreasa školjkaša polučili su negativan rezultat. Istraživanje je u tijeku te će potpuni rezultati biti prezentirani na Simpoziju. Naša buduća istraživanja bit će usmjerena na provedbu potvrdnih seroloških i molekularnih metoda. Prikazani rezultati ukazuju na važnost pretraživanja uzoraka podrijetlom od životinja i iz okoliša jer jedino uz pristup „Jednog zdravlja“ možemo adekvatno odgovoriti na izazove emergentnih zoonoza već danas, ali i u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:09