NUŽNO ZNANJE

Kako izvaditi krpelja? Zaboravite na ulja, kreme i gnječenje, evo što kaže veterinarka

Neki za to koriste posebno dizajnirane pincete, ali ima i onih kojima je ona najobičnija sasvim dovoljna

Krpelj traži mjesto na koje bi se mogao ‘zakačiti‘

 Kpixmining/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlasnici kućnih ljubimaca vrlo brzo po dolasku životinjice u svoj dom moraju savladati jednu vrlo važnu vještinu - kako izvaditi krpelja. Osim ako često borave u prirodi, pa su ih navikli izvlačiti iz svoje kože, mnogi zapravo ne znaju kako ga ukloniti, pa odlaze veterinaru da to napravi. To je uvijek dobra ideja, no osim ako nam je stručnjak jako blizu, nema smisla da gubimo vrijeme na to da ga netko drugi makne, ako to možemo napraviti sami. Iako veterinari godinama objašnjavaju kako izvaditi krpelja, još uvijek ima onih koji misle da je mazanje tog parazita maslinovim uljem dobar način kako ga se može riješiti.

Nije.

Isto važi i za kojekakve druge ideje: da ga premažemo kremom, spalimo šibicom, zgnječimo... Ništa od toga ne treba raditi. Ni kad je stvorenjce na nama, a niti kad se ‘zakačio‘ na našeg psa, mačku, ježa...

Dakle, kako ga maknuti? Na tržištu postoje brojne pincete dizajnirane za lakše uklanjanje krpelja, no mnogima najviše odgovara obična pinceta. Njome ga izvučemo van. Normalno je da nakon toga na koži napipamo malu oteklinu.

- Kad se vrtimo iz šetnje, psu treba pregledati krzno. Posebno treba obratiti pozornost na područje oko ušiju, na vratu i trbuhu, gdje je koža tanka. Ako napipamo krpelja, treba ga izvaditi van, vrteći ga u jednom smjeru. Ako u tijelu psa ostanu rilca, to je u redu, nema razloga za paniku. Krpelj ih koristi da pije krv, ali ona sama po sebi nisu opasna - pojašnjava veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:06