NIJE DOBRO

Kako je biti mačka zimi, na nekom od naših otoka? Evo odgovora na to pitanje!

Kako bi spriječili njihovo nekontrolirano razmnožavanje, Udruga Harmonija pokrenula je besplatnu kastraciju i sterilizaciju mačaka

Ilustracija

 Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia

Nije lako biti mačka na otoku. Ljeti je dobro, puno je ljudi, dovoljno hrane. No kad krenu hladniji dani, velik broj mačaka vodi bitku kako preživjeti, piše Morski.

Kako bi spriječili njihovo nekontrolirano razmnožavanje, Udruga Harmonija pokrenula je besplatnu kastraciju i sterilizaciju mačaka na otoku Ugljanu.

– Preko ljeta radim u turizmu jednom prekrasnom kampu u Ugljanu, a preko zime volontiram u Udruzi Harmonija. Radimo kastraciju i sterilizaciju mačaka. Jako je važno da ne postoje divlje mačke divlje – rekla je za HRT Tereza Cvetinić iz Udruge Harmonija.

– To je toliko umiljato biće, vidite kako ona mene gleda. Oko naše kuće ih ima 5 komada, imam jednog muškog i 4 ženskice. Akcija sterilizacije mačaka je odlična akcija jer ipak pomogne malo nama penzionerima, to je ipak malo preskupo za nas – rekla je Zorica Kolanović s Ugljana.

Mačke mogu imati puno potomaka u vrlo kratkom roku.

– To je progresija jer jedna ženka do godine dana života već može imati dva okota, a u svakom okotu je između 3 i 7 mačića. Ako je od svih njih pola ženki i svaka od njih opet kad ulovi 6 mjeseci već se može kotiti, onda pričamo o par tisuća mačića i mačaka od jedne mačke – objasnila je Tajana Barančić iz Udruge Harmonija.

Ideja o mačjem boljem životu ma otoku Ugljanu, a potom i Pašmanu, pokrenuta je prošle godine.

– Ova naša akcija je krenula na Ugljanu i Pašmanu tako što smo prvo otvorili kamp.

Kada sam došla na Ugljan i vidjela toliko mnogo mačaka i mačića za koje sam znala da neće dobro proći tijekom zime kada odu svi turisti, postalo mi je jasno da moramo nešto pokrenuti. Tijekom zime svi organizirano lovimo te mačke, steriliziramo ih, cijepimo, čistimo od nametnika, objasnila je Barančić.

– Do sada smo sterilizirali i kastrirali oko tisuću mačaka na Ugljanu i Pašmanu – dodala je Cvetnić.

Nakon tretmana mačke će i dalje loviti miševe, ali će biti mirnije prema drugim mačkama. Po povratku kući na otok, mačke na uhu dobivaju trokutić, kako ih ne bi dvaput lovili i vraćali, lovili i vraćali.

Mačke, dakako, ne love od reda, već na upit i po želji onih koji o njima brinu. Dakle, nema brige, mačića će i dalje biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 04:31