BRAVO

Ova općina na Jadranu je raj za životinje: Kastriraju i hrane mačke, šire plaže za pse

Načelnik općine koja je pet friendly ističe kako se sve radi jer im je stalo do životinja

Pas na plaži

 Zrinka Korljan

‘Od 1. lipnja do 30. rujna psi smiju boraviti na plaži nakon 19 sati‘ obavijest je koja se još prošlog ljeta pojavila na nekoliko mjesta u mjestu Gradac, zadnjem na Makarskoj rivijeri. Ove godine ploče su se opet pojavile, a uz to je plaža za pse proširena, odnosno, dodana je nova lokacija.

- Prošle sezone smo pokrenuli pilot projekt na nekoliko plaža. Ideja je bila vidjeti kako će to funkcionirati - tu posebno mislim na čistoću plaža. Naravno, za to su bili odgovorni vlasnici ljubimaca. Sve je bilo u najboljem redu, vlasnici su bili veoma odgovorni, pa smo zato i ove godine dozvolili kupanje, a dodali smo i novu lokaciju na kojoj se psi i vlasnici mogu kupati tijekom cijelog dana, tako da sada u Gradcu imamo dvije - kaže načelnik općine Matko Burić.

Općina je poznata je među ljubiteljima životinja i po tome da ima dobru suradnju s udrugama po pitanju zbrinjavanja pasa, da se slobodnoživuće mačke na ulicama kastriraju na račun općine, a ona im na nekoliko hranilišta osigurava i hranu, koju komunalni redari svakoga dana donose. Zbog toga je mačja populacija na tom dijelu obale pod kontrolom, a mačke dobro izgledaju. Za razliku od brojnih mjesta na obali gdje je uobičajena barbarska praksa trovanja mačaka pred sezonu, u Gradcu je to riješeno civilizirano i humano.

- U planu nam je iduće godine napraviti savršenu plažu koja će biti samo za pse. Ogradit ćemo je, tako da vlasnici i psi imaju svoj mir, a opremit ćemo je i svim potrebnim sadržajima, kako bi svim našim gostima bilo dobro. To je bio plan za ovu sezonu, ali nam financijska situacija nije dozvolila da to izvedemo, pa smo morali prolongirati planove o uređenju. No, od njih nismo odustali - ističe načelnik Burić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:31