MORSKA AKUSTIKA

Kako nas čuje more? U Splitu najavljen zanimljiv program umjetnika i znanstvenika

Od mikrorazine algi do makrorazine kartografije zagađenja bukom, podvodni je svijet uistinu zvučan
 Srdjan Vrancic/Cropix

"Kako nas čuje more" naziv je zanimljivog umjetničkog programa koji će se od 16. do 20. svibnja održavati u Galeriji MKC, Beton kinu i Razredu, u Domu mladih i Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS).

Program tematizira more, njegove (ljudske i neljudske) zajednice i povezane ekološke krize – razorne i ujedno neprimjetne našim ljudskim osjetilima.

Umjetnici koji će sudjelovati, rade s konkretnim znanstvenim podacima o moru – njihovom uporabom, produkcijom, vizualizacijom – kao i s novim, spekulativnim, imaginativnim scenarijima, stvarajući na taj način iskustveno razumijevanje morskog okoliša i naglašavajući ljudsko onečišćenje morskih ekosustava, piše Otvoreno more.

Dok eksperimentalni pristup i multidisciplinarna proizvodnja znanja podcrtavaju zajedničku temu programa, većina predstavljenih projekata fokusirana je na zagađenje bukom ili zvuk općenito. Osim što su glavni medij za komunikaciju u morskoj biosferi, zvučni valovi kroz morsku vodu putuju mnogo brže i glasnije nego kroz zrak. Učinci antropogene buke na morski život i podvodni svijet stoga imaju još opasnije i dugotrajnije posljedice.

U ovim umjetničkim radovima i istraživanjima, zvuk je više od medija za komunikaciju i izražavanje; afirmirajući nove načine suživota koji mogu preoblikovati hijerarhije unutar raznolikosti morskih stanovnika, predstavljeni radovi donose snažan naglasak na zvuk u ponovnom promišljanju materijalnosti mora, kao i njegove semantike.

Od mikrorazine algi do makrorazine kartografije zagađenja bukom, podvodni je svijet uistinu zvučan.

U programu sudjeluju: Marko Marković, Josipa Vujević, Toni Meštrović i Fara Peluso s s MedILS-a, Marco Barotti, Stijn Demeulenaere, Francisca Rocha Gonçalves, Robertina Šebjanič, Tanja Minarik i drugi.

Program "Kako nas čuje more" osmislio je i producirao KONTEJNER u sklopu međunarodnog projekta "A Sea Change" fokusiranog na interdisciplinarne i intermedijske umjetnosti te umjetnička i kustoska istraživanja koja se bave širokim rasponom tema povezanih s morem, kao što su morski ekosustavi, dobrobit obalnog stanovništva, plava ekonomija i bioakustika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:42