ŠOKANTNO

‘Lovci u srcu naselja, pucaju po svemu. Je li to dozvoljeno? Je li to uopće normalno?‘

Riječ je o području koje ‘pokriva’ lovačko društvo, odnosno Udruga Srndač iz Tuhlja
Ilustracija
 Pascal Pochard-casabianca/Afp/Profimedia

Malo selo Črešnjevec kraj Tuhlja u nedjelju, 17. listopada okupirali su lovci. Pucali su doslovno ljudima pod prozorima, piše portal Nizagorjemalo.

Stanovnici nam prepričavaju kako su se posakrivali u kućama, panično u kuće zvali djecu koja su se igrala vani, pozatvarali svoje kućne ljubimce. No, onda su se skrivali i u kući podalje od prozora. Kažu da je to bio horor.

– Sve je trajalo oko sat vremena, a počelo je u 10 sati. Galama, neartikulirano glasanje skupine ljudi, a onda i pucanje. I to ne jedan pucanj, nego pucanje u nizu. Pucanje usred naselja, u blizini turističkog mjesta, hotela, vikendica i trajno naseljenih kuća, u obrađenim poljima – šokirano nam prepričava stanovnik Črešnjevca.

– Je li to normalno ponašanje? Koliko lovci moraju biti udaljeni od naseljenog mjesta da bi smjeli pucati? Je li normalno da u punoj ratnoj spremi, takvim glasanjem, pucajući prolaze kroz naseljeno turističko mjesto? Što da je tada netko bio u kukuruzištu i brao kukuruz? Kako se obraniti od ovoga divljaštva? – niz je pitanja koja su postavili zgroženi mještani.

Kažu, niti su dobili ranije ikakvu obavijest ili upozorenje za taj nedjeljni lov, ali ističu i da nije normalno da netko s oružjem hoda usred naselja, između kuća i pritom puca. S obzirom da je riječ o turističkom mjestu, u neposrednoj blizini je hotel, Terme Tuhelj, puno privatnih iznajmljivača, a puno je i turista koji su došli na vikend, što da je netko stradao?

Brojni turisti, naime, koriste lijepu jesen u Zagorju i dolaze na odmor. Šeću i uživaju u priodnim ljepotama Zagorja. Sve dok ne nalete na uperenu pušku lovca usred naselja!

Kako je riječ o području koje ‘pokriva’ lovačko društvo, odnosno Udruga Srndač iz Tuhlja, pokušali smo dobiti njihovu izjavu. Na javno dostupni broj nitko nam se nije javio, poziv je bio odbijen. Informaciju o vjerojatno nezakonitom lovu unutar nedozvoljenog područja proslijedit ćemo PU krapinsko-zagorskoj. Čim od njih dobijemo odgovore na pitanja, objavit ćemo ih.

Do tada, čuvajte sebe, djecu i kućne ljubimce. Prema kalendaru lovidbe, koji je objavljen na internetskim stranicama Hrvatskog lovačkog saveza, mjesec listopad je vrijeme kada je, kako pišu, sezona u punom jeku.

‘Lovna sezona se zahuktava, pa tako u listopadu lovimo sve vrste sitne divljači osim kune zlatice, ali i sve vrste krupne divljači osim srnjaka’, piše HLS.

Zakon o lovstvu kaže da je ‘zabranjeno loviti divljač u pojasu od 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2021 17:04