PRVI NA SVIJETU

Pune tri godine prebrojavali su mačke koje žive u gradu. Nećete vjerovati koliko ih je!

Kamere su snimile i brojne druge životinje poput vjeverica, rakuna, lisica, jelena pa čak i jednog risa
 Oleg Doroshenko/Alamy/Alamy/Profimedia

Kad joj prednje šape dotaknu tlo, brkato stvorenje naglo pogleda gore, a kamera klikne i zabilježi prizor. Riječ je o mačkama, a mjesto snimanja nije neka udaljena divljina nego prijestolnica Sjedinjenih Država.


Fotografije su nastale u sklopu programa pod nazivom DC Cat Count. Riječ je o trogodišnjim naporima aktivista koji se bore za dobrobit životinja, kao i znanstvenika da popišu svaku mačku u Washingtonu.


Organizatori kažu da studija pruža adekvatnu procjenu veličine gradske mačje populacije.


Ustanovljeno je da u Washingtonu živi oko 200.000 mačaka, od kojih otprilike polovica otpada isključivo na one kućne. Drugi dio čine mačke koje imaju ograničen ili nikakav pristup vanjskim prostorima i mačke lutalice, kaže Tyler Flockhart, konzervacijski biolog koji vodi projekt.


"Mislim da ne postoji neki drugi divlji sisavac ili mesožder, koji u takvoj gustoći živi blizu ljudi", kazao je, misleći na mačke u urbanom okruženju. "Doista je zanimljivo da imamo toliko mnogo mačaka na tako maloj lokaciji".


Istraživači su za ovaj popis razgovarali s reprezentativnim uzorkom stanovnika, analizirali podatke iz utočišta za životinje, kretali se posebnim rutama u potrazi za mačkama i postavili kamere na više od 1500 lokacija.


"To je vjerojatno najpodrobnija analiza mačaka u bilo kojemu svjetskom gradu", rekao je Flockhart.


Njihove su kamere snimile i brojne druge životinje poput vjeverica, rakuna, lisica, jelena pa čak i jednog risa.


"Velika je raznolikost divljeg života u našem gradu", kaže Flockhart. "Često gradovima smatramo mjesta u kojima žive samo ljudi, no ondje susrećemo brojne vrste divljih životinja - od glodavaca do velikih predatora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2021 18:21