DA SE ZNA

Mi imamo 11 zelenih mostova na autocestama i trebamo biti ponosni na njih, jer spašavaju živote

Brojne zemlje u svijetu ih nemaju ili su njihovu korist za ljude i životinje počele tek nedavno shvaćati
 Robert Fajt/Cropix

Uvijek kad vozimo autoputom, primijetimo one zelene mostove, prijelaze za divlje životinje, i pitamo se koliko su korisni. Sudeći po istraživanju iz SAD-a, neopisivo su važni. U toj zemlji, gdje automobili godišnje usmrte između 1 i 2 milijuna velikih divljih životinja, zbog čega se počelo voditi računa o ovakvim prelazima. Tu valja dodati podatak da oko 200 ljudi godišnje premine u tim nesrećama, tako da je svima postalo jasno da je najbolje životinjama dati neko rješenje.

Autoceste, naime, kompliciraju živote stanovnicima šuma kroz koje prolaze - presijecaju njihove rute kretanja, izvore hrane, ali im i smanjuju mogućnost imanja potomstva s drugim životinjama, zbog čega se pare s onima koji su im bliži, pa su mladunci slabiji i boležljiviji. To može dovesti do smanjenja broja jedinki, pa i izumiranja.

Zbog svega toga, ovakvi prelazi su nužni i za životinje, ali i za ljude. U Europi se oni rade još od 50-ih godina prošlog stoljeća. no sada postaju sve češći diljem svijeta. Ne postoji procjena koliko životinja prelazi tim mostovima, naravno, no jasno je koliko su korisni. Tu i tamo znamo čuti kako se na našoj autocesti nalazi životinja na kolniku, no to je uglavnom neki napušteni pas, a daleko rjeđe kakav jelen ili medvjed.

Mi ih na autocestama imamo 11: gotovo svi su na Dalmatini, a jedan je na autoputu prema Rijeci. Taj je sagrađen prvi, još 1999. godine, a lokacija nije odabrana nasumice. Nekoliko godina u tom se području proučavalo kuda se kreću životinje, a tek onda je na točno određenom mjestu napravljen prijelaz koji se uklopio u okoliš i životinje ga koriste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:56