ZANIMLJIVO

Što je više vrsta ptica u našoj okolini, to smo sretniji. "Znače nam jednako kao i visoka plaća"

Utvrdilo je to istraživanje provedeno u 26 zemalja Europe, gdje je ispitano čak 26 tisuća ljudi
 Srdjan Vrancic/Cropix

Broj različitih vrsta ptica u našem okruženju itekako ima veze s našom srećom, pokazala je to studija koja je provedena u 26 europskih zemalja na više od 26 tisuća ispitanika. Dodavanje deset posto više vrsta povećava razinu sreće jednako kao i otprilike jednako povećanje plaće. Pokazalo je to istraživanje koje su proveli znanstvenici Senckenberg Gesellschaft für Naturforschun i oni sa sveučilišta u Kielu.

- Europljani su zapravo veoma zadovoljni sa svojim životima kada je u njihovom okruženju veliki broj različitih vrsta ptica. Naše je istraživanje pokazalo kako su najsretniji oni koji su u svakodnevnom životu okruženi velikim brojem različitih ptica ili koji žive u blizini prirodnih staništa - objašnjava u studiji Joel Methorst, a prenosi birdwatchingdaily.

Koji su razlozi tome? Volimo čuti pjev ptica, naravno, no tu je i vrlo jednostavna činjenica: ako ima puno ptica, sigurno ne živimo u centru nekog velikog grada. Oni koji žive u područjima gdje ima manje ljudi, a više zelenila i, recimo, jezera ili rijeka, sretniji su.

- Istraživali smo i socijalno-ekonomske pokazatelje naših ispitanika i, što nas je iznenadilo, ptice ih usrećuju jednako kao i visoka plaća - pojašnjava Katrin Böhning-Gaese, voditeljica Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centra, koja je sudjelovala u istraživanju.

Pojašnjava kako je to jasno kada se oboje poveća za oko deset posto. Utvrdili su da bi ljude više radovalo da u njihovoj okolini živka 14 dodatnih vrsta ptica nego da im u kućni budžet "kapne" 124 eura više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:09