BRAVO!

Mjesto na kojem svi vole pčele: Košnice su postavljene na groblju, bolnici, solarnoj elektrani

Građanima se tako savjetuje da na svojim balkonima i u vrtovima sade šareno poljsko cvijeće i začine
 Darko Tomas/Cropix

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko pet tisuća košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda, a košnice s pčelama medaricama mogu se pronaći na posve neočekivanim mjestima pa tako i na krovu jednog od najpoznatijeg bečkog muzeja.

Med bečkog Ureda za poljoprivredu, ali i onaj koji stiže s krova gradske vijećnice, stanovnicima austrijskog glavnog grada već su dobro poznati, kao i „Solarhonig“ ili „solarni“ med koji se proizvodi u solarnoj elektrani u Liesingu. Košnice s pčelama smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na zelenom krovu sjedišta Magistratskog odjela za zaštitu okoliša MA22. Na području bečke luke trenutno je smješteno deset košnica s gotovo 800 tisuča pčela, dok se na krovu studentskog doma, smještenog usred 19. bečkog okruga Döbling, nalazi pet košnica s oko 200 tisća pčela. Očuvanju bioraznolikosti doprinosi i bečki javni prijevoznik Wiener Linien koji na svojim zelenim površinama planira naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela, piše Ekovjesnik.

Krov jedne od najpoznatijih muzejskih institucija glavnog grada Austrije - Muzej povijesti umjetnosti u Beču (Kunsthistorisches Museum - KHM) dom je za više od 200.000 pčela još od proljeća 2014. godine. U neposrednoj blizini muzeja pčele na raspolaganju imaju iznenađujuće količine nektara koje im pružaju grmovi ruža u Parku Volksgarten i jorgovana na Trgu junaka (Heldenplatz), stabla lipe i kestena na obližnjim gradskim ulicama te borovi posađeni oko veličanstvene muzejske palače smještene na bečkom Ringu. Sve to medu bečkog KHM-a daje posebnu i nježnu aromu, a za razliku od mnogih sličnih proizvoda – u staklenku ide samo ono što su proizvele vrijedne stanarke ovog bečkog muzeja o kojima se već devetu godinu zaredom brine pčelar Thomas Zelenka.

Od 2014. godine na krovu bečke gradske vijećnice postavljeno je nekoliko košnica, a zahvaljujući vrijednim „suradnicama“ gradske uprave svake se godine proizvede oko 180 kilograma meda. O pčelama na krovu gradske vijećnice, kao i još 80 pčelinjih zajednica u Beču i okolici, brinu gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler. Neke od njihovih košnica nalaze se u neposrednoj blizini bečke gradske vijećnice, na primjer, na krovu Hotela Steigenberger u ulici Herrengasse i banke Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) u ulici Strauchgasse – nedaleko čuvene kavane Café Central. © Christian Jobst | PID

Podsjetimo, Grad Beč se već godinama zalaže za zaštitu pčela od štetnog utjecaja neonikotinoida koji spadaju u generaciju novih insekticida i predstavljaju veliku opasnost za ove marljive kukce. Osim toga u gotovo svakom bečkom parku u posljednjih se nekoliko godina ostavljaju divlje livade za ispašu gradskih pčela, sade se medonosni ukrasni grmovi i ozelenjavaju fasade. Također, Grad Beč je izdao brošuru za građane koja obuhvaća savjete koji mogu doprinijeti sprječavanju izumiranja pčela.

Građanima se tako savjetuje da na svojim balkonima i u vrtovima sade šareno poljsko cvijeće i začine jer su atraktivne biljke punih cvjetova pčelama nezanimljive zbog vrlo male količine nektara. Osim toga savjetuje se i sadnja divljih livada umjesto engleskih travnjaka te izbjegavanje korištenja kemijskih zaštitnih biljnih sredstava u vrtovima i na balkonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:09