JADNI FLACO

Obdukcija otkrila od čega je zapravo umrla omiljena sova, javnost zgrožena

Ptica je bila stara 13 godina kada je 23. veljače pronađena mrtva u dvorištu zgrade na njujorškom Upper West Sideu

Flaco snimljen na svojem omiljenom stablu

 Nancy Kaszerman/Zuma Press/Profimedia

Njujorška sova Flaco, mužjak koji je postao poznat nakon što je pobjegao iz ZOO vrta i dvije godine živio na slobodi, preminuo je nedavno nakon što je udario u jednu zgradu. Ražalostilo je to brojne njegove obožavatelje, koji su mu ispod stabla na kojem je živio ostavljali poruke i cvijeće. Tijelo je poslano na obdukciju i ona je pokazala kako je nesretna ptica bila oslabljena zbog dva problema: otrova za štakore i virusa. Da nije udario sa zgradom, svejedno bi uskoro skončao.

Flaco je imao 13 godina kada je 23. veljače pronađen mrtav u dvorištu zgrade na njujorškom Upper West Sideu, s ozljedama koje su sugerirale da je udarac bio fatalan. Međutim, obdukcija koju su proveli službenici zoološkog vrta otkrila je da je sova imala ozbiljne probleme koji bi je vjerojatno usmrtili i to vrlo skoro, a sumnjaju i da je možda njegovo loše zdravlje dovelo do udara.

Sova je bila izložena četirima različitim otrovima za štakore koji se obično koriste za kontrolu rastuće populacije glodavaca u New Yorku, kao i virusu golubljeg herpesa uzrokovanog jedenjem divljih golubova koji su postali dio Flacove prehrane. Golubovi mogu nositi virus i ostati zdravi, ali on uzrokuje smrtonosnu bolest kod ptica grabljivica, poput sova, nakon što pojedu zaražene golubove.

Povrh ovih problema, koji su možda sami dokrajčili Flaca, sova je također imala tragove DDE-a, produkta razgradnje ozloglašenog pesticida DDT-a koji je bio zabranjen u SAD-u 1970-ih zbog njegovog štetnog utjecaja na divlje životinje, ali koji se i danas koristi. Međutim, DDE nije pridonio Flacovoj smrti.

Virusna infekcija uzrokovala je ozbiljno oštećenje tkiva i upalu u nekoliko organa, uključujući Flacovu slezenu, jetru, koštanu srž i mozak, prema obdukciji.

- Njegova teška bolest i smrt se pripisuju kombinaciji čimbenika - zaraznoj bolesti, izloženosti toksinima i traumatskim ozljedama - koji naglašavaju opasnosti s kojima se suočavaju divlje ptice, posebno u urbanom okruženju - stoji u priopćenju Društva za očuvanje divljih životinja, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:38