POD VODOM

Ovo je pet najdugovječnijih stvorenja na planeti, neka od njih mogu živjeti zauvijek

Njihov životni ciklusi zaista su fascinantni i prilično duži od ljudskih

Hidra

 Nature Production/Nature Picture Library/Profimedia

Poznato je kako neka stvorenja žive prilično dugo. Ovo je pet onih koji najduže vremena provode na ovom planetu, a zanimljivo je kako su sve odreda stvorenja koja žive pod vodom, piše Live Science.

5. Islandska školjka: starija od 500 godina

Islandske školjke (Arctica islandica) žive na sjeveru Atlantskog oceana. Jedna ova školjka koja je pronađena uz obalu Islanda bila je stara 507 godina, pa je dobila ime Ming, po kineskoj dinastiji u čije je vrijeme rođena.

- U hladnijim vodama koje okružuju Island ova školjka ima sporiji metabolizam i stoga sporo raste. Može živjeti čak i dulje od 507 godina - istaknula je Anna Holmes, kustosica bioraznolikosti u Nacionalnom muzeju Wales.

4. Crni koralj: više od četiri tisuće godina

Bića koja na prvi pogled izgledaju kao šareno odvodno kamenje, na drugi pogled kao biljke, a tek na treći kao ono što jesu: kolonije beskralježnjaka polipa. Oni se stalno množe, stvarajući genetsku identičnu kopiju, a pošto se sastoje od niza identičnih organizama, njihov životni vijek je više timski rad. Oni su najdugovječniji koralji, a najstariji među njima, pronađeni uz obalu Havaja, potvrđeno su stari 4265 godine.

3. Staklača: starija od deset tisuća godina

Ove spužve su zapravo kolonija životinja, slično koraljima, a također mogu živjeti tisućama godina. Staklače su među najdugovječnijim spužvama. Oni često žive u dubokim oceanima i imaju kosture koji nalikuju staklu, odakle dolazi i njihovo ime.

Studija iz 2012. objavljena u časopisu Chemical Geology procjenjuje da je staklača koja pripada vrsti Monorhaphis chuni stara oko 11 tisuća godina. Druge vrste spužvi mogle bi živjeti čak i dulje.

2. Besmrtna meduza: vjerojatno besmrtna

Turritopsis dohrnii naziva se besmrtnom meduzom jer potencijalno može živjeti vječno. Meduze započinju život kao ličinke prije nego što se smjeste na morskom dnu i transformiraju u polipe. Ti polipi zatim stvaraju slobodno plivajuće meduze ili meduze. Zreli T. dohrnii su posebni po tome što se mogu ponovno pretvoriti u polipe ako su fizički oštećeni ili izgladnjeli, a kasnije se mogu vratiti u odraslo stanje.

Meduze, koje su porijeklom iz Sredozemnog mora, mogu ponoviti ovaj podvig preokretanja svog životnog ciklusa više puta i stoga možda nikada neće umrijeti od starosti. Oni su veoma sićušna bića, manja od 4.5 milimetara, i jedu ih druge životinje, poput riba. No umiru i na druge načine, pa ih to ometa u tome da žive vječno.

1. Hidra: potencijalno besmrtna

Hidra je skupina malih beskralješnjaka s mekim tijelima koji pomalo podsjećaju na meduze i, poput T. dohrnii, imaju potencijal živjeti vječno. Ti se beskralježnjaci većinom sastoje od matičnih stanica koje se neprestano obnavljaju umnožavanjem ili kloniranjem, tako da ove životinje ne propadaju kako stare. Umiru u prirodnim uvjetima zbog predatora i bolesti, ali bez ovih vanjskih opasnosti, mogle bi se zauvijek obnavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:33