LJETNI TREND

Slažete kamenje na plaži? Nemojte, jer zbog toga izumiru životinje

Turisti svoj trag žele ostaviti na zaštićenim područjima ili nacionalnim parkovima ne znajući da time zapravo ne čine ništa dobro
 Erik Isakson/Tetra Images/Profimedia

Jedna je to od lijepih slika ljeta: kamenje naslagano jedno na drugo, na nekoj plaži. No, premda se čini kao zaista bezazlen trend, čini se kako je riječ o problematičnom trendu koji nanosi štetu okoliši. Zbog njega su izumrle dvije endemične vrste, piše Green.

Balearski i Kanarski otoci najviše su pogođeni ovim novim, kako ga nazivaju, digitalnim trendom. Turisti svoj trag na neki način žele ostaviti na zaštićenim područjima ili nacionalnim parkovima ne znajući da time zapravo ne čine ništa dobro. Jedan od tih parkova su i Park prirode Teide na Tenerifima kao i Nacionalni park Sa Dragonera na Mallorci,a sudeći i po našoj obali, ovaj trend širi se na sve krajeve svijeta. Prema mišljenima ekologa, slaganje kamenja znači gubitak ekosustava i mnogih vrsta za okoliš, budući da kamenje ima svojevrsnu funkciju regulatora vlažnosti.

Također, o njima ovisi uzgoj biljaka između njih i kojima se kasnije hrane mnoge vrste. Osim toga, kamenje djeluje kao mikroklima za neke ekosustave. Nimalo ohrabrujući je i podatak da na mjestima poput Madeire u Portugalu, prve endemične vrste kao što su gušter Teira dugesii i mahovina Riccia Atlantica počele su nestajati zbog nečije ideje da je slaganje kamenja simpatično.

- Ljudi to rade bez ikakvog obzira prema okolišu. Nemaju pojma gdje se nalaze, ima li to mjesto kakvo povijesno značenje ili je važno prirodno stanište nekih vrsta - istaknuo je još prije nekoliko godina John Hourston, osnivač tvrtke Blue Planet.

U nekim zemljama počeli su ozbiljno pristupati ovom problemu pa je tako balearska vlada zajedno sa španjolskim ornitološkim društvom gdje je situacija već vrlo zabrinjavajuća, počela proučavati akcijske planove za smanjenje ljudskog pritiska u određenim dijelovima otoka.

Na mjestima poput Menorke već postoje znakovi koji zabranjuju slaganje kamenja na obalna područja, a općine poput Camariñasa u Galiciji izrekle su kazne do šest tisuća eura za one koji mijenjaju prirodnu baštinu tog mjesta. I dok jedni tvrde kako slaganje kamena na kamen ima i veliki terapeutski utjecaj, posebice za one slabe koncentracije, ovaj trend mnogi žele suzbiti jer za sve postoji alternativa, no prirodi nikako ne možemo naći zamjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:51