POMAŽU IM

Što rade članovi udruge BIOM na Lastovskom otočju? Bave se pregledom kolonija dviju važnih vrsta ptica

Posljednjih pet godina se intenzivno bave očuvanjem kaukala i gregula, koji se tamo gnijezde

Gregula

 Mauricio Stipčević/BIOM

Iz udruge BIOM objavili su kako su ovih dana njihovi zaposlenici na Lastovskom otočju. Posljednjih pet godina se intenzivno bave očuvanjem morskih ptica koje tamo gnijezde – kaukala (Calonectris diomedea) i gregule (Puffinus yelkouan), tako da redovito odlaze vidjeti što se događa s populacijom.

- U suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Lastovsko otočje, uspjeli smo unaprijediti stanje njihovih kolonija kontrolom populacije štakora i time značajno povećati uspješnost gniježđenja tih neobičnih vrsta ptica iz reda cjevonosnica - istaknuli su iz udruge,

Iako su mjere zaštite kaukala pokazale izvrsne rezultate, dodaju, posao nije gotov jer se štakori mogu u svakom trenutku vratiti na kolonije kaukala i gregule.

- U idućih nekoliko godina, u okviru projekta LIFE TETIDE, usredotočit ćemo se na prevenciju povratka štakora na kolonije cjevonosnica. U tu svrhu obavili smo koncem veljače prvi obilazak prioritetnih kolonija te postavili fotozamke i kutije s mamcima koje će nam prikupiti podatke o njihovoj eventualnoj prisutnosti kako bismo mogli pravovremeno obavijestiti Javnu ustanovu koja će potom ponoviti njihovo uklanjanje po potrebi. Također, postavili smo i posebne specijalizirane zamke koje bi trebale ukloniti novopridošle štakore. Jedino ovakvim pristupom, u suradnji s lokalnom javnom ustanovom možemo osigurati dugoročnu zaštitu ovih ugroženih vrsta - istaknuli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03