MAJSTOR!

Jedinstven slučaj: Tuljan uspješno otjerao orla iz svojeg područja koristeći još neviđenu metodu

Žena koja je tome svjedočila objavila je studiju u kojoj je analizirala ovaj susret
 Clare Jacobs/solent News & Photo Agency/Solent News/Profimedia

- Sretni smo što smo snimili ovaj događaj, jer imamo dokaz - rekla je Claire Jacobs, koja je svjedočila dosad neviđenom okršaju tuljana i orla. Da bi obranio svoj teren, morski stvor je - pljuvao vodu na pticu.

Sve se to zbilo pred očima Claire i njene kćeri Meghan. Prva je pasionirana promatračica ptica, a druga paleontologinja. Zajedno su promatrale ptice na otoku Wight u Velikoj Britaniji. Nisu očekivale ništa posebno, samo ugodno popodnevno druženje i pokoju pticu, ali kako je Claire rekla za BBC, prizor kojeg su vidjele uljepšao joj je godinu.

Naime, orao se obrušio prema vodi, očigledno namjeravajući uloviti kakvu ribu. No, tuljan je, izranjajući, vidio predatora i pomislio ‘nećeš, razbojniče‘. Zato na orla, čim mu je došao blizu, ‘ispalio‘ mlaz vode. Na fotografiji to izgleda kao malena fontana i zapravo je, mora se tuljanu priznati, prilično dobra metoda, jer je ptica otišla.

Meghan je u časopisu Isle of Wight Natural History and Archaeological Society journal objavila studiju u kojoj je analizirala ovaj susret. Smatra da je brkati morski stvor branio svoje područje i ribe koje namjerava on pojesti i koje nije imao ni najmanju volju podijeliti s gladnom pticom. No, napisala je kako je ovo prvi put da je zabilježeno pljuvanje kao način obrane, barem kad je riječ o tuljanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:04