ČAROBAN IZGLED

U džungli otkriveno pet novih vrsta zmija: ‘Ne postoje dvije iste boje, čak ni one iz istog legla‘

Jedna od njih je ugrizla glavnog autora studije, koji je onda okupio tim i počeo istraživati

Golden Eyelash Viper

 Natalia Kuzmina/Alamy/Alamy/Profimedia

Znanstvenicima je trebalo punih deset godina da otkriju kako je ono što su godinama smatrali jednom vrstom zmija, s brojnim varijacijama, zapravo njih pet.

Sve je počelo kada je jednog od autora studije, Lucasa Bustamantea, ugrizla otrovna zmija. Njemu to, jasno, nije bila dobra vijest, ali je bila sjajna za znanosti. Kao pravi znanstvenik zainteresirao se za tu zmiju, a onda je okupio tim koji je idućih godina ispitivao muzejske uzorke, zapise o lokalitetima i DNK podatke koji se odnose na pojedinačne Eyelash viper, otrovne zmije koje su pronađene u šumama i džunglama Kolumbije i Ekvadora.

Njihova analiza otkrila je nešto što je vjerojatno grupa od pet vrlo sličnih, ali različitih vrsta zmija otrovnica. Smatra se da su Shahova (B. rasikusumorum), Klebba (B. klebbai) i Khwargova jamičasta zmija (B. khwargi) endemske za istočne Cordillere u Kolumbiji, a nalaze se među oblačnim šumama i plantažama kave. S druge strane, Rahimova (Bothriechis rahimi) zmija nalazi se na granici između Kolumbije i Ekvadora u prašumi Chocó, dok se Hussainova (B. hussaini) nalazi u šumama koje graniče s Ekvadorom i Peruom.

Sve se vrste smatraju polikromatskim, što znači da tijekom života mogu imati cijeli niz boja kože, za koje se teoretski pretpostavlja da im omogućuju da se stapaju na različitim mjestima okoliša. Čak i unutar iste vrste, moguće je pronaći tirkiznu, zlatnu, pa čak i ‘nevidljivu‘.

image

Eyelash Viper

James Christensen/Minden Pictures/Profimedia

- Ne postoje dvije jedinke iste boje, čak ni one koje pripadaju istom leglu. Da, rađaju žive mlade - rekao je Alejandro Arteaga, koji je vodio studiju, piše IFL Science.

Osim što su lijepe, zmije su i snažne. Sve su nove vrste otrovne – iako, na sreću Bustamantea, ne toliko koliko neki njihovi rođaci.

- Otrov nekih (možda svih?) novih vrsta znatno je manje smrtonosan i hemoragičan od otrova tipične srednjoameričke vrste otrovne zmije. Da, osjećao sam povremenu bol vrtoglavicu i natekao sam, ali sam se oporavio brzo nakon što sam primio tri doze protuotrova u manje od dva sata nakon ugriza. Čak nemam ni ožiljak- rekao je Bustamante, koji je ugrizen 2013. godine.

Ključna poruka istraživača je da nove vrste moraju biti zaštićene; četiri od pet se smatraju pod visokim rizikom od izumiranja.

- Potreba za zaštitom je ključna. Njihovu ljepotu, iako vrijednu slavljenja, također treba zaštititi i pažljivo pratiti, budući da su lovokradice poznate po tome što ciljaju karizmatične drvene zmije za ilegalnu trgovinu kućnim ljubimcima egzotičnim divljim životinjama - dodao je.

Studija je objavljena u časopisu Evolutionary Systematics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:26