POMOR ŽIVOTINJA

U samo 10 mjeseci velika suša usmrtila čak 205 kenijskih slonova

Osim slonova, uginulo je 512 gnuova, 381 obična zebra, 12 žirafa, 51 bivol i 49 rijetkih ugroženih Grevyjevih zebri

Spašeni slonovi u skloništu u Keniji

 Luis Tato/Afp

Suša u Keniji usmrtila je 205 slonova i mnoštvo drugih divljih životinja između veljače i listopada, dok veći dio istočne Afrike prolazi kroz najgoru sušu u zadnjih 40 godina, rekla je u petak ministrica turizma Peninah Malonza.

Premda je u nekim regijama konačno sporadično počela padati kiša, kenijski meteorološki zavod predviđa ispodprosječnu količinu padalina za veći dio zemlje u nadolazećim mjesecima, što potiče bojazan od toga da bi posljedice suše i dalje mogle biti prijetnja kenijskim divljim životinjama.

"Suša je prouzročila smrt brojnih divljih životinja. Posljedica je to iscrpljenih izvora hrane i nestašice vode", rekla je novinarima Malonza, tajnica kabineta za turizam, divlje životinje i baštinu, dodavši da je sušom pogođeno četrnaest vrsta životinja.

Dosad je za vrijeme sušnog razdoblja osim slonova, uginulo 512 gnuova, 381 obična zebri, 12 žirafa, 51 bivol i 49 rijetkih ugroženih Grevyjevih zebri. Neke od spomenutih životinja žive u nacionalnim parkovima, glavnim turističkim atrakcijama u zemlji.

U rujnu je grupa za očuvanje Grevyjevih zebri upozorila da je u samo tri mjeseca od posljedica suše uginulo 40 ovih životinja, što je gotovo 2 posto ukupne populacije te rijetke vrste.

Ministarstvo upozorava da su podaci objavljeni u petak tek prvi korak kada su posrijedi informacije o uginuću životinja te smatraju da su brojke vjerojatno daleko od sveobuhvatnih.

Informacije o pomoru divljih životinja u Keniji, zemlji u kojoj turizam u gospodarstvu sudjeluje s oko 10 posto i zapošljava više od 2 milijuna ljudi, objavljene su samo nekoliko dana prije početka UN-ove konferencije o klimi COP27.

Domaćin konferencije, Egipat, u fokus dovodi pitanja o "gubicima i šteti" povezanim s klimatskim promjenama.

O ovom se pitanju raspravlja već godinama, no nikada dosad nije bilo i službeno na dnevnome redu pregovora UN-a, s obzirom na to da su se bogate zemlje opirale realizaciji mehanizma financiranja koji bi mogao ukazivati na odgovornost za povijesnu štetu nanesenu klimi.

Područja sjeverno i južno od Kenije najpogođenija su sušom i dom su za veći dio kenijske populacije slonova.

Ministarstvo preporučuje da se ranjivim skupinama divljih životinja osiguraju voda, sol i hrana te da se poveća nadzor nad njima, kao i prikupljanje podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29