Dryocopus martius

U tijeku je praćenje stanja najveće europske djetlovke, ptice koju je veoma lako prepoznati

U Hrvatskoj ona živi u svim tipovima starih šuma u kojima nalazi dovoljno raspadajućih stabala za hranjenje

Crna žuna

 Sven-erik Arndt/Universal Images Group/Profimedia

Iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije objavili su kako je u tijeku praćenje stanja crne žune (Dryocopus martius), inače najveće europske djetlovke. U Hrvatskoj ona živi u svim tipovima starih šuma u kojima nalazi dovoljno raspadajućih stabala za hranjenje i visokih stabala za gniježđenje.

Lako je prepoznatljiva, pojasnili su: velika je poput sive vrane i potpuno crna, s crvenim tjemenom kod mužjaka odnosno crvenom mrljom na stražnjem dijelu tjemena kod ženke. Uglavnom se hrani razvojnim stadijima mrava i šumskih kornjaša koje dugim jezikom izvlači iz šupljina te je, kao i druge vrste djetlovki, važna kao prirodni regulator brojnosti potkornjaka i strizibuba.

S obzirom na to da obično dubi novu duplju svake godine, ključna je vrsta u europskim šumama. Crna žuna, naime, radi najveće rupe za gniježđenje koje kasnije koriste druge vrste ptica dupljašica poput goluba dupljaša ili planinskog ćuka, ali i sisavaca (vjeverice, kune, šišmiši itd.).

- U Varaždinskoj županiji u tijeku je monitoring crne žune, u sklopu kojeg se radi kartiranje njene rasprostranjenosti, odnosno bilježenje prisutnosti/odsutnosti na određenim točkama unutar kvadranata mreže HTRS 10 x 10 km, gdje tip staništa ukazuje na moguću prisutnost vrste. Glavni je cilj monitoringa praćenje promjena u veličini populacije i rasprostranjenosti vrste, a prikupljeni podaci koriste se za ocjenu stanja očuvanosti vrste - objavili su iz Javne ustanove.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:02