VANDO RAUNIG

Ugledni splitski veterinar savjetuje kako ljubimcima olakšati ove vrele ljetne dane

Posebno oprezni moraju biti skrbnici pasa koji imaju sužene dišne putove a to su buldozi i mopsovi
 Jakov Prkic/Cropix

Na ovoj vrućini pate i kućni ljubimci, pa tako i psi koje vlasnici inače izvode u popularne večernje šetnje. No, treba znati da je psima ovih dana vruće i navečer, piše Slobodna Dalamcija.

- Naravno, svog ljubimca nećete šetati po vrućini i suncu, nego ćete čekate noć, odnosno večer – kaže nam ugledni splitski veterinar Vando Raunig.

Kako na ovoj vrućini pomoći psima i zaštititi ih, savjetovao nas je ovaj veterinar s višedesetljetnom praksom.

– Psi ovih dana teško dišu, i to ne samo danju, pa ih ne biste trebali voditi u duge šetnje po ovoj vrućini. Ne mora odmah značiti da je vaš pas bolestan, nego je pretrpio toplotni udar – objašnjava Vando Raunig.

Kaže kako, međutim, i kasnije večernje šetnje treba skratiti, jer je psima jednostavno – kao i ljudima – izuzetno teško po ovoj vrućini. Kao i u drugim slučajevima, i ovdje odgovornost leži na ljudima, odnosno vlasnicima pasa.

– Kad psa vodite u šetnju, uvijek morate nositi vodu, kako biste izbjegli dehidraciju kućnog ljubimca. Također, treba paziti i na simptome koji mogu biti pokazatelji toplotnog udara. Kod pasa treba pripaziti na hroptanje.

– Hroptanje je pokazatelj problema kod pasmina koje imaju sužene dišne puteve, a to su buldozi i mopsovi. No i za ove pse, ali i za veće pasime treba paziti da ne dehidriraju! Ljudi pogrešno misle da je na ovoj vrućini lakše manjim psima, u odnosu na velike. To je pogrešno!

Jer mali psi su niski, pa su im vruće površine po kojima se šetaju i bliže. A da ne govorim o vrelom asfaltu zbog kojeg mogu dobiti opekline i buldozi i sibirski haskiji – upozorava.

– Ujedno, no ovoj vrućini treba dodatno paziti na pse koji imaju kronične zdravstvene probleme. Svima je sada teško, a njima posebno – kaže nam Vando.

Također, dugodlakim psima rashlađivanje predstavlja veći problem. Neke je pse čovjek posebno uzgojio da bi imali dužu dlaku, i to najčešće u podnebljima u kojima ih takva duga dlaka treba zaštititi od hladnoće.

Olakšavanjem putovanja te su pasmine dospjele i u toplije dijelove svijeta u kojima im je vruće.

Jedan od čestih načina hlađenja takvih pasa jest ležanje na pragovima otvorenih vrata gdje ih propuh i strujanje zraka hlade. Također, i kratkodlake i dugodlake pse možete osvježiti i tuširanjem u hladnoj vodi. To će im svakako goditi.

– Što se tiče vožnje u vozilima, i na pse, kao i na ljude, treba pripaziti. Vozilo treba otvoriti te nakon par minuta upaliti "klimu" i zatvoriti vozilo. Tek kada se rashladilo, u vozilo možete ući s kućnim ljubimcem i krenuti – zaključuje veterinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:13