DR. HOUSE, DR. MOUSE

Vlasnici, molim vas, nemojte liječiti svoje ljubimce guglanjem. To može biti opasno...

Naša nova kolumnistica je poznata zagrebačka veterinarka Silva Rakočević, koja će nam pisati o brojnim izazovima svoje struke
Silva Rakočević
 Nera Simic/Cropix

Jako puno ljudi misli da je veterinarski posao vezan samo uz ljepotu druženja sa životinjama. Zbog toga mnogi i upisuju Veterinarski fakultet. Pritom ne znaju, ili ne razmišljaju da je takvo zanimanje vrlo teško i zahtjeva ne samo ljubav prema životinjama, nego i veliko znanje i iskustvo. Veterinarski fakultet je jedan od težih studija i završavaju ga samo oni najuporniji i oni, kojima učenje ne predstavlja problem. Traje šest godina i nakon toga se studenti opredjeljuju za područje na kojem žele raditi. Pravo se iskustvo stječe uz praksu na terenu ili u ambulanti uz životinju.

Rad s ljubimcima je zahtjevan, oni su bića koja ne govore, ne mogu nas usmjeriti u pravcu postavljanja dijagnoze. Ovdje tada pomaže dugogodišnje iskustvo , a i dobro opremljena ambulanta /RTG, ultrazvuk, aparati za pretrage krvi, mokraće, CT, MR... Danas je dosta ambulanti vrlo dobro opremljeno i u stanju su pružiti brzu dijagnostiku, kao i najbolje liječenje.

Najveća radost , zadovoljstvo i priznanje veterinaru je brza dijagnoza i izlječenje životinje. Tada će i vlasnik ljubimca biti zadovoljan. Naše usluge se plaćaju, nemamo socijalno osiguranje za ljubimce, pa nastojimo da što manje opteretimo vlasnika. Osiguranje za ljubimce postoji u nekim osiguravajućim kućama, ali vrlo često vlasnici nisu zadovoljni.

Odnos vlasnika i veterinara trebao bi biti s puno povjerenja. Danas vlasnici u velikom postotku liječe svoje ljubimce preko Googlea, a to može često rezultirati neuspjehom ili biti opasno.

Mi veterinari znamo i uzimamo u obzir jako veliku povezanost vlasnika i njihovih ljubimaca. Takav odnos nas često može frustrirati, jer se stječe dojam vlasnikovog nepovjerenja prema veterinarskom pristupu životinji, liječenju i na kraju uspjehu. Nekada izlječenje životinje nije tako brzi proces, zavisi i o vrsti bolesti i odgovoru na terapiju .

Najteži i najžalosniji trenutak u našem zanimanju je eutanazija ili uspavljivanje životinje. Međutim, to je nekada stvarno neizbježno. Nažalost, ili bi mogli reći na sreću, kod životinja je eutanazija dozvoljena, ali samo u slučaju kada veterinar ne uspije izliječiti životinju. Ili je ona tako bolesna da liječenje nažalost ne dolazi u obzir, ili je jako stara i život u takvom stanju nema smisla.Tada veterinar mora biti osoba koja će izvršiti taj postupak i u isto vrijeme i osoba s puno empatije prema vlasniku i životinji. Moramo pritom biti svjesni da je eutanazija jedan dostojanstveni čin, koji je najbolji za kraj života nekog ljubimca. Vrlo često veterinari i plaču zajedno s vlasnicima.

Da završim s nečim ljepšim. Kada bi se ponovo rodila i birala posao kojim se želim baviti, opet bi to bila veterinarska struka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:11