POMALO JEZIVO

Znate li da svaka nit paukove mreže proizvodi svoj ton? Evo kako to zvuči!

Ovi arahnidi slabo vide, pa se oslanjaju na razumijevanje svijeta kroz vibracije koje imaju različite frekvencije
 Chris Martin Bahr/Sciencephoto/Profimedia

Pauci se uglavnom oslanjaju na osjet dodira. Tijelo i noge su im prekriveni sitnim dlačicama koje "hvataju" različite vrste vibracija. Plijen šalje jednu vrstu vibracija, pauk uhvaćen u tuđu mrežu "vibrira" posve drugačije, dok dašak vjetra trese mrežu na posve drugačiji način. Svaka nit mreže proizvodi svoj ton, piše National Geographic.

Prije par godina znanstvenici su preveli strukturu mreže u glazbu i s umjetnikom Tomasom Saracenom kreirali interaktivni glazbeni instrument pod nazivom Spider Canvas. Tim je kasnije poboljšao svoj rad dodavanjem interaktivne komponente virtualne stvarnosti, koja omogućava ljudima interakciju s mrežom. Ova studija, kako tim kaže, ne samo da će pomoći da bolje razumiju 3D strukturu mreže, već će pomoći i da naučimo "jezik" paukova.

- Pauk živi u okruženju vibrirajućih struna. Oni slabo vide, pa se oslanjaju na razumijevanje svijeta kroz vibracije koje imaju različite frekvencije - kaže Markus J. Buehler, koautor studije s Massachusetts Institute of Technology.

Kako zamišljate mrežu? Najčešće kao palačinku s radijalnim zracima - nitima koje se šire iz centa. Međutim, većina mreža je izgrađena u tri dimenzije i mnogo su složenije strukture. Da bi proučavao strukturu ovakvih mreža, tim istraživača je tropskog pauka Cyrtophora citricola, stavio u pravokutnu kutiju i čekao da prostor u njoj ispuni trodimenzionalnom mrežom. Zatim su laserom osvijetlili, a onda i kreirali slike visoke rezolucije na kojima se vidi 2D presjek mreže.

U sljedećem koraku posebno dizajniran algoritam spojio je strukturu 3D mreže iz 2D poprečnih presjeka. Da bi se sve to pretvorilo u glazbu, različite zvučne frekvencije su raspoređene na različite žice. Tako generirane note su svirale po obrascima zasnovanim na strukturi mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:04