EKOLOGIJA

Znate li kako počistiti za svojim ljubimcem, a pritom ne stvarati plastični otpad? Evo kako...

Rješenje dolazi iz Češke, a odnedavno je dostupno i u našoj zemlji
 Ronald Gorsic/Cropix

Dva psa. Četiri vrećice na dan, nekad pet. I tako pet godina. Šteta koju sam nanijela okolišu tim svojim postupkom još uvijek me boli. Onda sam se opametila, kupila lopaticu za cvijeće i eto, postala žena s lopaticom koja zakopava izmet svojih pasa. No, ove godine sam se razmazila: otkrila sam Ecodogove vrećice, koje su papirnate. U svakoj od njih se nalazi mala kartonska lopatica, nazovimo je tako. Njome se izmet pokupi, ubaci u vrećicu i potom se sve baci u smeće.

- Ideja je došla sama po sebi, zbog situacije u kojoj se nalazi naš okoliš i, naravno, zbog toga što sam išao s prijateljima u Prag. Tamo sam vidio metalne dispenzere u kojima su se nalazile nekakve papirnate vrećice. Uzeo sam par komada i pogledao o čemu se radi. Prije svega, oduševilo me to što su vrećice izrađene od 100 posto recikliranog papira, patentirane i besplatne. Po povratku u Hrvatsku kontaktirao sam proizvođača i šokirao se spoznajom da tako nešto postoji i da se upotrebljava preko 20 godina, a kod nas ne - kaže Jasmin Hodžić, generalni zastupnik patenta za našu zemlju.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Ecodog vrećica se proizvodi u Češkoj. Vlasnik patenta i proizvođač je tvrtka FEDOG koja sirovinu nabavlja na području Europe. Riječ je o recikliranom papiru koji je već prošao nekoliko faza recikliranja, što znači da je riječ o otpadu. Tako s jedne strane vrećica direktno utječe na količinu postojećeg papirnatog otpada u EU, a s druge strane utječe i na količinu novog otpada jer se brzo razgradi i ne ispušta u okoliš toksine kao ostale vrećice koje nisu papirnate. Može se kupiti na stranici ecodog.shop te fb stranici ecodog.vrecice, a uz to i u nekim specijaliziranim pet buticima i shopovima. Prodaja je počela u srpnju.

- U zadnje vrijeme smo malo stali s pronalaskom novih partnera za takav način prodaje i fokusirali prodaju online. Sada intenzivno tražimo partnere kojima je prioritet ekologija. Tako smo ušli u suradnju s Društvom Marjan iz Splita, koje se već 117 godina brine za očuvanje i boljitak PŠ Marjan. Uz njih, ove godine aktivno smo se povezali i s udrugom Zasadi stablo, ne budi panj!, koja je prošle godine u suradnji s građanima, donatorima i udrugama predivne nam Hrvatske zasadila 60 000 stabala. Ove godine ćemo pozvati i vlasnike kućnih ljubimaca da nam se pridruže u tome te da u ime svog psa zasade stablo, daju mu ime i obilježe ga na karti svih zasađenih stabala - pojašnjava Jasmin i dodaje kako su zavirili i u turistički sektor - neke vile i apartmani u kojima je dozvoljen boravak ljubimaca uzeli su njihove vrećice i svoje goste, koji su poveli ljubimce sa sobom, zamolili da koriste baš te umjesto plastičnih.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- U sve ovo krenuo sam zbog utjecaja na okoliš. Nemoguće je postići situaciju da ne koristimo plastiku, ona je potrebna u različitim sferama života. No, bitno je za što ju upotrebljavamo, kakvu plastiku upotrebljavamo i recikliramo li ju, ili proizvodimo i dalje novu. Jednokratna plastika je nešto što u 21. stoljeću možemo i moramo izbaciti iz svakodnevne upotrebe, jer su posljedice za Majku Prirodu, a time i za sve nas, katastrofalne - no mi se i dalje pravimo slijepima - pojašnjava Jasmin, koji kaže kako ima velike planove. Planira uvesti i tehnologiju 3d printanja u poslovanje, kako bi vlasnicima ljubimaca ponudili personalizirane proizvode od reciklirane i prihvatljive vrste plastike. Prvi proizvod kojega svojim timom planira pustiti u prodaju je ecodog kvačica za lakše nošenje vrećica u šetnju.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Također se uskoro planiramo javiti gradovima u Hrvatskoj i ponuditi im model poslovanja koji se u inozemstvu koristi već nekoliko desetljeća. Uz ecodog vrećicu podiže se kultura prikupljanja izmeta u gradovima, gradovi su čišći i količine otpada su mjerljivo manje. Smanjuje se opterećenje komunalnih poduzeća. Plan nam je javiti se i muzejima u kojima je dozvoljen posjet s ljubimcima, kako bismo i kulturni sektor uključili u edukaciju ljudi i mijenjanje njihovih loših navika - zaključuje Jasmin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:25