JEZIVI ILI SLATKI?

Žohari su nevjerojatna stvorenja, ovih deset stvari o njima sigurno niste znali

Iako se većina grozi na samu pomisao da im je u kući žohar, mnogi ih drže kao kućne ljubimce, a vrlo su društveni

Žohar

 Martin Dohrn/Sciencephoto/Profimedia

Žohar!!!

Vjerojatno je to krik svakoga tko se u svom stanu susretne s ovim nepozvanim gostima. No, unatoč stigmama koje ih prate, žohari su uistinu nevjerojatna bića, a nema nikakvog razloga da ih se smatra štetnijima od bilo kakve druge "bube". U ovih deset činjenica pokušat ćemo vam dokazati zašto je tako. Naravno da ne smatramo da biste trebali dozvoljavati žoharima da nesmiljeno trčkaraju po vašoj hrani (a i po vama dok spavate), ali dozvolite da vas upoznamo s njima.

Jako ih je puno

Sigurno ste čuli onu "ako vidiš jednog, znaj da ih imaš jako mnogo". I to je apsolutno istina. Procjenjuje se da ih je na svijetu oko 10 trilijuna. Deset na osamnaestu, pa računajte. Svaka ženka godišnje rađa oko 800 "dječice", pa populacija neprestano raste. Ono što ih odlikuje je nevjerojatna sposobnost adaptacije, zbog čega su sposobni preživjeti i u najtežim uvjetima.

Žohari neće preživjeti nuklearni rat

Uvriježen je mit da su žohari jedina bića na svijetu koja bi mogla preživjeti nuklearni rat. To je samo djelomice točno. Naime, oni mogu izdržati određenu razinu radijacije, no zasigurno ne bi preživjeli sami udar. Iako je njihov egzoskeleton, odnosno vanjski kostur ili oklop, izuzetno snažan, jaki udar koji bi nastao prilikom eksplozije sasvim sigurno bi ih ubio.

Žohari imaju dva mozga

I ne samo to! Vrlo su inteligentni, pa se pojedinim primjercima kvocijent inteligencije penje na više od 300. No, panično se boje ljudi, što vjerojatno nije slučajnost jer ih uvijek gazimo ili zaprašujemo kojekakvim kemikalijama. Stoga ta inteligencija pada na samo 5 (!) čim uoče čovjeka. Rekli bismo, paraliziraju se od straha. Poznati su slučajevi da žohar, kada vidi čovjeka, padne na leđa i pravi se mrtav, u nadi da će to odagnati opasnost. Imaju dva mozga, jedan je u glavi a drugi u abdomenu. Stoga bi žohar bez problema mogao živjeti i bez glave, problem je samo što se ne bi imao kako hraniti.

Žohari su svejedi u pravom smislu riječi

Gotovo da nema toga što žohar neće pojesti. Najdraža im je trula hrana, poput trulog voća i povrća, ali rado će se oslastiti i žitaricama, mesom, trulim lišćem, korijenjem drveta, pa čak i celulozom iz papira. Važno je preživjeti.

Žohari su izuzetno lukavi

Za razliku od mrava koji na nepoznate teritorije šalju čitave ekspedicije, žohari imaju vrlo razvijen sustav izviđanja. Tako će u novi prostor uvijek poslati samo jednog "kolegu", koji će se vratiti s informacijama ima li smisla da čitava četa nahrupi na hranjenje. Ako se izvidnik ne vrati, to je jasan signal da prijeti opasnost. No, žohari ipak neće odustati pa će uskoro poslati novog izviđača. Jer, ima ih sasvim dovoljno...

Žohari se boje svojih ženki

U svijetu kukaca, buba i insekata, žene su bogovi. Znaju to i žohari. Najbolje se to vidi ako ih stavite u terarij. Ženka će biti izolirana na jednom dijelu, a svi ustrašeni mužjaci na drugom. Ženki mogu pristupiti samo i ako ih ona pozove. Imaju vrlo složenu društvenu hijerarhiju, a tko se ogriješi u nju bit će pojeden jer su žohari vrlo često kanibali. Naročito kada se radi o mrtvom primjerku iste vrste jer - šteta je da hranjivi sastojci propadnu.

Jesu li opasni?

Poput onog starog vica - u jednu ruku da, u drugu ne. Žohari mogu prenijeti različite zarazne bolesti kao i alergene, a mogu izazvati i napadaje kod astmatičara zbog tvari koje prenose. Stoga ih se može smatrati opasnima kao prijenosnicima bolesti. No, nemaju otrov koji bi mogao nekoga ugroziti, ne grizu ni ne bodu. Zapravo, sve što rade jest da trčkaraju okolo za hranom. Ipak, nađete li se u situaciji da ste preminuli u svom stanu i nema nikoga da vas pokupi, "žohiji" neće oklijevati da se pogoste vašim mesom.

Žohari mogu biti jako veliki

Prosječan "kućni" žohar dosta je malena životinjica. No, oni mogu biti jako veliki. Zabilježeni u primjerci duži od devet centimetara. Zagrebački Insektarij rado će vam ustupiti ljubimce, pripadnike podvrste Blaberus Giganteus koji su izvrsni ljubimci. Mužjaci su dugi oko sedam i pol, a ženke i do deset centimetara, a raspon krila može biti i petnaest centimetara.

Zašto su žohari odlični ljubimci?

Iako ih se gadimo, oni su zapravo izuzetno inteligente i drage životinje. Kada se naviknu na miris i prestanu lažno umirati od straha zbog naše prisutnosti, opustit će se, pa se čak dati i maziti. Blaberus giganteus tu je posebno pogodan kao ljubimac jer je toliko velik da ga možete i - maziti. Pritom ima preslatke okice u koje ćete se, ako i kada suzbijete gadljivost, odmah zaljubiti. Pritom je važno znati - nemojte imati samo jednog, jer oni su izuzetno društvena bića i sama jedinka bit će vrlo nesretna. Uzmite ih barem nekoliko, deset, dvanaest...

Žohari vas uvijek vide

O, da! Njihov očni sustav sastoji se od gotovo dvije tisuće leća te vas vide u svakom trenutku, čak i kada vi ne vidite njih. Vješti su u skrivanju, uvijek su korak ispred vas, a i nevjerojatno brzi. Ovi mali kradljivci hrane učinit će sve kako ih ne bi primijetili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:12