UGROŽENE ŽIVOTINJE

Europa stvorila fond za ekološko očuvanje istočnog Mediterana, evo koji su ciljevi

Sredozemno more i njegove obale zagrijavaju se 20 posto brže od svjetskog prosjeka

Ilustracija

 Ivana Grgic/Cropix

Nekoliko međunarodnih organizacija potpisalo je u subotu sporazum o pokretanju Partnerstva o plavom Mediteranu kojim će Jordan, Maroko i Egipat primiti 10,5 milijuna eura kako bi smanjile plastični otpad na istočnoj obali Meditarana, očuvale morski biljni i životinjski svijet te bolje upravljale vodom i turizmom.

Navedeni iznos prva je uplata u novostvoreni fond Partnerstva o plavom Mediteranu (Blue Mediterranean Partnership) u kojem će biti 4 milijarde eura namijenjene mediteranskim zemljama za realizaciju projekata usmjerenih na očuvanje mora i obala, izvijestila je Unija za Mediteran, organizacija s 43 zemlje.

Početni iznos od 10,5 milijuna eura donirale su Švedska, Francuska razvojna agencija (AFD) i Europska komisija.

Sredozemno more i njegove obale zagrijavaju se 20 posto brže od svjetskog prosjeka pa je to nakon Arktika na sjeveru drugo najugroženije područje, podatak je Unije za Mediteran čije se sjedište nalazi u Barceloni.

Novi fond, kojim će upravljati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), bit će aktiviran za mjesec dana, a cilj mu je pomoći siromašnijim zemljama istočnog Mediterana kako bi zaustavile zagađenje. Zemlje će iz njega povlačiti novac u trenutku kada pokažu uznapredovale projekte spremne za financiranje.

"Mediteranska regija, sa svojim prekrasnim obalama i raznolikim ekosustavima, posebno je osjetljiva na porast razine mora, nestašicu vode i ekstremne vremenske uvjete", izjavio je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.

"Potpisivanje ‘plavog mediteranskog partnerstva‘ značajna je prekretnica koja odražava našu zajedničku predanost radu, udruživanju resursa i rješavanju klimatske krize na Sredozemlju", dodao je taj egipatski diplomat.

Sporazum je potpisan u Dubaiju tijekom klimatske konferencije COP28.

U 22 mediteranske zemlje živi 480 milijuna ljudi koji pretjeranim izlovom ribe, bacanjem smeća i ispuštanjem industrijskog otpada ugrožavaju biljni i životinjski svijet u Sredozemnom moru, dok ispuštanjem štetnih plinova doprinose vremenskim nepogodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 07:55