NAKON DUGE RASPRAVE

Sud odlučio: U ovoj zemlji više nećete moći kupiti buldoga i cavaliera... Evo zašto!

Smatraju kako se uzgojem krši njihov Zakon o dobrobiti životinja te da je jedino rješenje zaustaviti ga

Engleski buldog

 Tony Camacho/Sciencephoto/Profimedia

Zadnjih se godina govorilo kako se u Norveškoj razmišlja o zabrani uzgoja engleskih buldoga i cavalier king Charles španijela. Razlog je bio njihovo zdravlje. Okružni sud u Oslu odlučio je kako uzgoj tih dviju pasmina krši njihov Zakon o dobrobiti životinja. Odluka je donesena nakon poduže rasprave u kojoj su pomoćni sudci bili veterinar i genetičar, koji su potvrdili kako u toj zemlji više nema zdravih pasa ovih pasmina, pa je zato jedino moguće posve zaustaviti uzgoj.

Tamošnja organizacija za zaštitu životinja Norwegian Animal Protection Alliance objavila je kako smatraju da su uzgajivači pasa više pazili na njihov izgled, nego na zdravlje. Naveli su i koje sve probleme imaju psi tih pasmina u Norveškoj: pate njihova srca, oči, koža, zglobovi, trpe kronične glavobolje...

Ova odluka neće ništa promijeniti svima onima koji već imaju te pasmine, kao ni na one koji ih odluče nabaviti u nekoj drugoj zemlji. No, u Norveškoj se više neće moći kupiti. To će, očekuje se, dovesti do pada popularnosti tih pasmina, jer će budući vlasnici radije odabrati neke pse do kojih je lakše doći. Naravno, to bi moglo dovesti do štancerskog buma, no institucije će biti spremne odgovoriti na takve pokušaje.

Zanimljivo je kako presuda, koja ima 60 stranica, još uvijek nije dostupna javnosti. Kad bude, na nju će se sasvim sigurno žaliti Norveški kinološki klub, a vjerojatno, nagađaju poznavatelji prilika i Međunarodni kinološki savez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:04