LIJEPO OTKRIĆE

U moru kraj Cresa pronađena još jedna živa plemenita periska! Dobila je neobično ime...

Pošto živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu, zaštićena posebnim kavezom

Nađena periska
Hrvatski veterinarski institut

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske. Nalazi se na dubini od 6,4 metra i visoka je oko 30 centimetara. Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena posebnim kavezom.

Periska je dobila ime DIZ po svojim pronalazačima – Dragutinu Šimatoviću i Zoranu Delibašiću, tehničkim roniocima istraživačkog tima Hrvatskoga veterinarskog instituta koji su podmorje pretraživali podvodnim skuterima. Uz njih u tom su istraživačkom timu Željko Mihaljević, Miroslav Benić i tehnička suradnica Angela Bradarić. Oni već dvije godine sudjeluju u Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za energetsku učinkovitost.

Prošle su godine u akvatoriju Valuna dvije žive jedinke plemenite periske pronašli supružnici Denise Aldi Vodarić i Ivan Vodarić iz ronilačkog centra Diving Cres iz Kovačina.

Taj bračni par zaslužan je i za novo vrijedno otkriće. U akvatoriju Valuna na dubini od 24 metra u maloj špilji čiji je otvor širok oko jednog metra, a unutrašnjost duboka četiri, pet metara, u mulju su se pritajile dvije žive jedinke periske. Odmah su kontaktirani stručnjaci izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, biolozi iz Aquariuma Pula i Javne ustanove More i krš koji su se složili da pronađene jedinke pripadaju vrsti Atrina fragilis. Taj školjkaš iz obitelji Pinnidae nastanjuje i sjeverna mora, ne samo Mediteran, a nalazi se uglavnom na dubini od 25 do 50 metara ukopan u mulj. I ovaj nalaz će biti evidentiran, kao i nalazi ostalih školjkaša iz obitelji Pinnidae, kako bi se unaprijedila saznanja vezana uz očuvanje periski nakon njihova masovnog pomora u Sredozemlju.

Otkrića živih jedinki plemenite periske te prikupljene ličinki o kojima se brinu stručnjaci u Aquariumu Pula, svima uključenima u Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu daju vjetar u leđa.

Kao i prošle godine, i ovoga se proljeća postavljaju kolektori za prihvat ličinki plemenite periske koja se razmnožava tijekom ljetnih mjeseci. U kasnu jesen, kad se temperatura mora spusti, kolektori se vade iz mora i pregledavaju, a pronađene ličinke plemenite periske se vrlo pažljivo i brzo moraju transportirati u Aquarium Pula gdje dalje rastu u sigurnim i kontroliranim uvjetima.

Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta prošli je tjedan postavio kolektore na pet lokacija - dvije u Malom Lošinju i tri na Cresu.

Na Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu, uz potporu institucija čije su djelatnosti usko vezane za more, odlično surađuju stručnjaci i ronioci zahvaljujući čemu je opstanak plemenite periske, endema Mediterana i najvećeg prirodnog filtera mora, na dobrom putu.

Istraživačkom timu na terenu pomaže i MUP-ov ronilački centar u vojarni Kovčanje u Malom Lošinju. Osim što istraživačima pružaju podršku u smještaju, punjenju boca i skladištenju opreme, ronioci MUP-a sudjeluju i u pretraživanju podmorja te dojavljivanju nalaza živih jedinki periske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:50