KOLUMNA VETERINARKE

Kašalj kod pasa u zadnje je vrijeme veoma čest, evo kako se ljubimci liječe

U ovoj kolumni doznajemo i koliko može pomoći cjepivo te koliko dugo ono djeluje

Ilustracija

 Olga Ovchinnikova/Alamy/Alamy/Profimedia/Olga Ovchinnikova/Alamy/Alamy/Profimedia

U zadnje vrijeme u našu ordinaciju dolazi dosta pasa s problemima koji uključuju kašalj, izbacivanje sluzi kod kašljanja i umor, pa sam odlučila upoznati vlasnike pasa s tom bolešću.

Zarazni kašalj legla ili infektivni traheobronhitis je širok pojam koji pokriva bilo koje zarazno stanje pasa gdje je kašalj jedan od glavnih kliničkih znakova. Bolest obično zahvaća dušnik i bronhe.

Bolest mogu uzrokovati bakterije i virusi, čak u isto vrijeme. To uključuje adenovirus tipa 2 (za razliku od adenovirusa tipa 1, koji uzrokuje zarazni hepatitis), virus parainfluence, pseći korona virus i bakterija Bordetella bronchiseptica.

Budući da se infekcija najčešće širi na mjestima gdje su oštenjeni psi u leglima, zajedno, odatle i dolazi naziv kašalj legla.

Klinički znakovi mogu biti različiti. Često je to blaga bolest, ali kašalj može biti i kroničan i trajati po nekoliko tjedana. Obično je riječ o glasnom, gromkom kašlju, curenju iz očiju i nosa, natečenim krajnicima, hripanju, gubitku apetita, depresivnom ponašanju. Kod većine pasa može se isprovocirati kašalj trljanjem grla ili palpacijom te regije ili nakon nekog napora.

Kašalj legla je vrlo zarazan, a psi se mogu inficirati slučajnim kontaktom i njuškanjem u šetnji, igri ili dijeljenjem posuda s vodom i hranom. Ostali čimbenici koju pogoduju bolesti su stres, niske temperature, klima i izloženost prašini ili dimu.

Liječenje kod virusnih infekcija nije specifično, nego se provodi tzv. simptomatsko liječenje - psu se daju sredstva protiv kašlja, protuupalni lijekovi, radi se na jačanju imuniteta... U slučaju kada je uzročnik bolesti Bordetella bronchiseptica, potrebno je psa liječiti antibioticima. Neki pacijenti zahtijevaju duže liječenje, ali većina infekcija nestane u roku od jednog do tri tjedna. U iznimnim slučajevima, simptomi mogu trajati i nekoliko tjedana. Veterinar će odrediti koje su metode liječenja najbolje za svakog pojedinog psa.

Cijepljenje štenaca je jedan način prevencije te bolesti, iako to ne znači uvijek da se pas zbog slabijeg imuniteta i jake sposobnosti virusa ili bakterije da izazove bolest neće razboljeti. Preporučuje se cijepljenje štenaca protiv Bordetelle bronchiseptice. Cjepivo se daje oralno, prvi puta s navršenih osam tjedana. Kako cjepivo sadrži žive bakterije, smije se primjenjivati samo na usta, nikako pod kožu ili mišić. Očekivano vrijeme stvaranja imuniteta je tri tjedna od vakcinacije. Imunitet traje godinu dana, tako da se cijepljenje mora ponavljati.

Preboljenje bolesti kod pasa ne ostavlja trajni imunitet, što znači da se životinja u dodiru s uzročnicima može ponovno razboljeti. Čak ni cjepiva ne pružaju stopostotnu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:49