UOČI DANA EUROPE

Albina izdvojila vrijeme za Europski parlament, u subotu će biti prikazan koncert ‘Eurosong nostalgija‘

Uz Albinin koncert, voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić izdvojila je još nekoliko važnih kulturnih događanja
Albina Grčić
 Ured EP-a u Hrvatskoj

Povodom Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja, ni ove godine zbog pandemije ne možemo organizirati uobičajene aktivnosti uživo na otvorenom pa smo se okrenuli virtualnom svijetu. Budući da je na centralnoj razini Europski parlament tijekom cijelog ovog „europskog tjedna“ organizirao online razgovore na kojima građani mogu doznati više o djelovanju institucije i prioritetima rada zastupnika, mi smo se odlučili simbolički okrenuti kulturi, kazuje voditeljica Ureda Europskog parlamenta (EP) u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić i najavljuje sjajno iznenađenje koje će obradovati sve fanove Albine Grčić, hrvatske predstavnice na ovogodišnjem Eurosongu.

U subotu 8. svibnja s početkom u 21 sat na Facebook stranici i YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj bit će premijerno prikazan koncert "Eurosong nostalgija" na kojem nastupa pobjednica Dore 2021., Splićanka Albina Grčić.
Mlada pjevačica je prije odlaska u Rotterdam na Eurosong, izdvojila vrijeme za Europski parlament i snimila svoj Tick-Tock, ali i obradu pjesama koje su Hrvatsku predstavljale na najpoznatijem europskom glazbenom natjecanju 1998., 1999., 2000., 2002. te 2010. godine.



Kako informiraju u Uredu EP-a u Zagrebu, uz putovanje kroz glazbeni vremeplov, publika će doznati i zanimljivosti značajne za Europsku uniju u navedenim godinama. Primjerice, kada je prvi puta euro zamijenio nacionalne valute i slično. Komentari su snimljeni na engleskom jer će se "Eurosong nostalgija" prikazivati i na centralnoj platformi Europskog parlamenta za Dan Europe, kako bi mogla biti dostupna što široj publici.

Uz Albinin koncert, voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić izdvojila je još nekoliko važnih kulturnih događanja povodom ovogodišnjeg Dana Europe.

image
Albina Grčić
Ured EP-a u Hrvatskoj


Tako je od 22. travnja ovaj Ured ponudio besplatno gledanje filmova finalista za Nagradu publike Lux. U suradnji sa Zagreb film festivalom filmovi "Kolektiv" i "Corpus Christi" mogu se pogledati na platformi Kino Europa Online, dok će projekcija filma "Još jedna runda", inače ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji strani film, biti organizirana upravo na Dan Europe 9. svibnja, u kinu Tuškanac u Zagrebu u 19 sati. Oni koji ga žele tada pogledati trebaju podići kartu sat vremena prije projekcije na blagajni kina. Jedna osoba može preuzeti najviše dvije ulaznice. Besplatne online projekcije ostala dva filma traju do 10. svibnja.

-Europski parlament ustanovio je filmsku Nagradu LUX 2007. godine kako bi podržao europsku kinematografiju i njezinu različitost. Budući da će prvi put ove godine o pobjedničkom uratku uz zastupnike odlučivati i javnost, službeni naziv priznanja promijenjen je u Nagradu publike LUX koja se dodjeljuje u suradnji s Europskom filmskom akademijom i u partnerstvu s Europskom komisijom. Gledatelji mogu glasati za svog favorita do 23. svibnja na službenoj stranici Nagrade publike LUX, a konačni poredak odredit će se zbrojem glasova publike i zastupnika u Europskom parlamentu. Pobjednik će biti objavljen u lipnju - pojasnila je Violeta Simeonova Staničić.

image
Albina Grčić
Ured EP-a u Hrvatskoj


Valja reći kako Europski parlament već godinama ima važnu ulogu u afirmiranju kulture, kako kroz izravne projekte, tako i kroz različite vidove suradnje s umjetnicima. Prema nekim procjenama, kulturna i kreativna industrija čine oko 4 posto europskog BDP-a, što je slično udjelu ugostiteljstva. Nažalost, pandemija je ovu industriju bacila na koljena i zato je Europski parlament tražio da se i u paketu oporavka i u novom dugoročnom proračunu za kreativce osiguraju odgovarajuća sredstva. Upravo zalaganjem EP-a sredstva za program Kreativna Europa uvećana su za 600 milijuna eura čime je njegova ukupna vrijednost dosegla 2,2 milijarde eura.

Taj je novac, među ostalim, kako kaže i voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj, namijenjen europskim i međunarodnim koprodukcijama, distribuciji i prodaji audiovizualnih djela, promicanju književnosti, pomoći glazbenom sektoru, te projektima zaštite baštine. Podsjetimo i kako je Ured Europskog parlamenta u Zagrebu lani organizirao projekt Europakultura. To je, kažu, bio njihov "mali doprinos javnoj raspravi o statusu i ulozi kreativne industrije u društvu, u posebno teškim uvjetima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:59