REAKCIJA MINISTRA

Beroš o Vinogradskoj: ‘Ova priča mora dobiti epilog čim prije, možda ću intervenirati...‘

‘Možda ću intervenirati raspuštanjem upravnog vijeća i sazivanjem novih, ali želim dati šansu ovom sazivu Upravnog vijeća‘, kaže Beroš
Vili Beroš
 Ivan Perić/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Osijeku cijepio građane, nakon čega se obratio novinarima.

- Epidemiološka situacija u RH postaje sve bolja. Sve je više cijepljenih i sve manje novozaraženih. Danas smo pali s brojem hospitaliziranih ispod 2000, a manje od 300 je onih na intenzivnom liječenju. To daje naznake da bi epidemija mogla jenjavati . Prošli tjedan smo dosegli rekord cijepljenja, aplicirali smo preko milijun doza. Obaramo rekorde na dnevnoj bazi. Prošlotjedni rekord je bio 53.000 cijepljenih u jednom danu. Svaki 4. građanin stariji od 18 godina je cijepljen. To možemo zahvaliti našim cjepiteljima. Masovni punktovi dokazuju organizaciju, zajedništvu i učinkovitost zdravstvenog sustava, rekao je Beroš i zahvalio svima koji su uključeni u proces cijepljenja.

- Pozivam sve koji još nisu iskazali interes za cijepljenje da se naruče za cijepljenje. Hvala svim liječnicima obiteljske medicine. Bilo je problema jer se termini na ovim punktovima nisu otvarali pro futuro jer nisu bile poznate količine cjepiva koje će nam doći. Sada je olakšana pozicija liječnika i mogu lakše naručivati ljude. Tu je i besplatan telefon za naručivanje... Pozivam sve da iskažu interes za cijepljenje jer je Vlada osigurala dovoljno doza za sve građane, rekao je Beroš.

Odgovarao je i na pitanja novinara.

Osvrnuo se na mogućnost ukidanja mjera.

- Iz dana u dan pratimo situaciju. Ona je u poboljšanju ali ne još tako da se možemo opustiti. Stručnjaci će procjenjivati o ukidanju mjera ili donošenju novih. Nitko ne može unaprijed reći što će biti. Želim vjerovati da smo na kraju trećeg vala ali opuštanja nema.

- Nije za očekivati, ulog je prevelik, turistička sezona, i ne želimo napraviti nikakvu pogrešku. Ne kopiramo druge države, imamo hrvatski model odgovora na krizu.

Komentirao je ostavku Marija Zovaka na mjesto v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice.

- Napravit ću sve da se tamo situacija razriješi. U ingerenciji njihovoj je većina stvari koje treba odraditi. Ja kao ministar neću dozvoliti da pacijenti trpe interne probleme u zdravstvenoj ustanovi, ali moramo biti legalisti. Ova vijest me nije iznenadila, ne znam koji su njegovi motivi, ali znam što slijedi: postupanje Upravnog vijeća, sjednica je sutra u 8:30. Upravno vijeće će izabrati v.d. ravnatelja, sve mora biti u okviru zakonitih procesa. Ova priča mora dobiti epilog čim prije. Ključan je problem nedostatka radiologa. Očekujem i izvješće unutarnjeg nadzora, povjerenstva koje postupa po prijavama... Optimizam mi daje Upravno vijeće koje je prošli tjedan bilo vrlo konstruktivno.

Hoće li Dijana Zadravec biti ravnateljica?

- Ja nisam prava adresa za to pitanje. Ministar ne bira ravnatelje, to radi Upravno vijeće nakon zakonodavnog postupka. Ne znam tko će se kandidirati, ali odabrati ga može jedino Upravno vijeće.

Odgovorio je na pitanje treba li iz unutarnjeg nadzora izuzeti pojedine članove, a osvrnuo se i na napade na Dijanu Zadravec.

- Ako neki članovi nisu nekome prihvatljivi, o tome treba razgovarati. Proces treba biti jasan i transparentan. Jasno je da ako se netko žali na članove povjerenstva, oni se mogu mijenjati u svrhu zakonitog rješavanja problema.

Novinari su ga upitali kakav je njegov odnos s Dijanom Zadravec koja je danas ranije rekla da je njihov odnos zahladio otkako je Beroš postao ministar.

- Nije relevantan moj odnos s njom. Mi smo bili u kolegijalnim odnosima. Mora se postupati sukladno proceduri i zakonima, to je moj stav.

- Ako se ne bude moglo riješiti, možda ću intervenirati raspuštanjem upravnog vijeća i sazivanjem novih, ali želim dati šansu ovom sazivu Upravnog vijeća, rekao je Beroš.

Novinari su Beroša pitali i vidi li prijetnju u dr. Zadravec.

- Ni na koji način ne vidim prijetnju. ja se ne bojim nikoga. Slušam što svi govore, s nečim sam čak i suglasan, ali što se tiče financijskih malverzacija, tražim da institucije odrade svoj posao pa da vidimo ima li tu nečega ili ne.

Komentirao je i prijave za mobing protiv Dijane Zadravec.

- Ja ne mogu biti suglasan s nečim ako ne znam elemente. Svatko odgovara za svoju prijavu. Nadam se da je to utemeljeno, ako nije, krivo prijavljivanje isto nije dobro. Nije na ministru da rješava unutarnje odnose u nekoj bolnici. Intervenirat ću ako procijenim da zdravstvena zaštita u Klinici za tumore nije adekvatna. Podjele i priče mene ne zanimaju. Sutra će Upravno vijeće izabrati novog v.d. ravnatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:17