PROSVJED ISPRED KBC-a

Beroša ispred Rebra okružili prosvjednici, vikali ‘izdaja, izdaja‘, pozvana i policija

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić kaže kako su odmah pozvali policiju tvrdeći da među prosvjednicima većina nije zaposlena u KBC-u
Prosvjed pred KBC-om Zagreb
 Ranko Suvar/Cropix

Pedesetak prosvjednika dočekalo je u ponedjeljak ujutro zvižducima ministra zdravstva Vilija Beroša u KBC-u Zagreb koji je u tu bolnicu u 7 sati došao obilježiti početak primjene covid potvrda u zdravstvu.

Prosvjednici, među kojima su većina bili građani, a manji dio zaposlenici KBC-a, Berošu nisu dali govoriti skandirajući "dolje sramotne odluke", "izdaja" i "ostavka" pa je ministar izjavu za medije morao dati u Ravnateljstvu bolnice.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

"Ni jedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja međutim u situaciji kad je virus godinu i pol dana oko nas negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije nije opravdano. Moj zadatak je omogućiti sigurnost zdravstvenog sustava i to ću nastojati napraviti", izjavio je Beroš osvrćući se na prosvjednike.

"Kao ministru zdravstva zadatak mi je omogućiti sigurnost svih korisnika usluga ali isto tako i djelatnika. Svi imaju iste uvjete, nema diskriminacije. Nikog ne tjeramo na cijepljenje ali testiranje je ono što struka smatra u ovom trenutku osnovnim uvjetom za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj zadatak je to izvršiti radi hrvatskih građana i naših bolesnika", rekao je.

Od ponedjeljka u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu, kao i posjetitelji i pratnja pacijenata. Svi zdravstveni djelatnici koji dolaze na posao od danas moraju pokazati covid potvrdu, bilo da su cijepljeni ili da su preboljeli covid, dok se ostali moraju testirati dva puta tjedno.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Beroš: Mjere su privremene, Ćorušić: Među testiranima, dvoje pozitivnih

Beroš je ponovio kako su mjere privremene te će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije i procijepljenosti one će se mijenjati. "Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati, zašto netko ne želi dati svoj doprinos sigurnosti zdravstvenog sustava. Koji su mu motivi. Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti".

Naveo je kako je u testiranjima tijekom jučerašnjeg dana u bolnicama otkriveno 10 asimptomatskih pozitivnih bolesnika. "Oni bi ušli u sustav i mogli širiti virus, a to ne želimo. Stoga i to ukazuje da je mjera u ovom trenutku utemeljena".

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Rekao je kako su prije donošenja odluke o uvođenju obveznih covid potvrdama obavljene konzultacije sa pravnim stručnjacima za ustavno pravo i oni smatraju da je zaštita zdravlja iznad svega.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izjavio je kako je na prosvjed pozvana policija te da većina jutrošnjih prosvjednika nisu djelatnici bolnice.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Testiranje zdravstvenih djelatnika koji nemaju covid potvrdu u toj bolnici je počelo jučer i sve je proteklo u redu. Do danas je testirano 690 djelatnika i dva su bila pozitivna. Procijepljenost unutar KBC-a je relativno dobra, cijepljeno je 81,5 posto liječnika i 56 posto medicinskih sestara", rekao je Ćorušić.

"Većina djelatnika poštuje proceduru. Proces rada se nastavlja normalno, operacijski program ide dalje, radi poliklinika, dnevna bolnica. Sve je kao i prije", kazao je dodavši kako kroz tu bolnicu dnevno prođe 12 tisuća osoba.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Ministarstvo zdravstva: U zdravstvu i socijalnoj skrbi obvezne potvrde ili testiranje

Za sve zaposlenike u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi u cijeloj Hrvatskoj od danas je obvezna EU digitalna COVID potvrda ili negativni test na COVID-19 koji se ujedno primjenjuje za pratnju i posjetitelje. Za pacijente koji su upućeni na hospitalizaciju i pretrage koje generiraju aerosol ili na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike te hitne slučajeve ostaju jednake mjere kao i do sada.

Od danas u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi u cijeloj Hrvatskoj svi zaposleni za dolazak na posao i redovito obavljanje svojih radnih zadataka moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu ili negativni rezultat testa na COVID-19. To je nova sigurnosna mjera kojoj je cilj na što je moguće učinkovitiji način spriječiti prodor virusa u zdravstveni sustav i ustanove socijalne skrbi te zaustaviti širenje zaraze među zaposlenima i bolesnicima, odnosno korisnicima domova za starije i nemoćne.

Odluku o ovoj mjeri donio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske imajući u vidu aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, broj dnevno zaraženih i hospitaliziranih osoba, posebno onih na respiratorima, kao i procjene daljnjih kretanja zaraze u ovo doba godine, te nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske, koja je sada malo iznad 54 posto.

„Danas vidimo da su najveći broj zdravstvenih ustanova, kao i onih u socijalnoj skrbi, pripremljeni dočekali početak primjene ovih mjera kojima želimo pružiti maksimalnu sigurnost pacijentima na liječenju u bolnicama i štićenicima u domovima za starije i nemoćne, ali i svim zaposlenicima u tim ustanovama“, - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je jutros, zajedno s ravnateljem najvećeg hrvatskog Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Antom Ćorušićem nadgledao provođenje mjera u toj ustanovi.

Najveći broj zaposlenika u zdravstvenim ustanovama posjeduje EU digitalne COVID potvrde jer su cijepljeni ili su preboljeli zarazu, a za one zaposlenike koji se, zbog opravdanih medicinskih razloga ne mogu cijepiti, kao i oni koji to ne žele, osigurano je redovito testiranje na COVID-19.

„Svi naši zaposlenici koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu su evidentirani i oni će svakodnevno nesmetano dolaziti na posao. Svima ostalima omogućeno je testiranje u našoj zdravstvenoj ustanovi izvan radnog vremena kako bi i oni imali jednake uvjete dolaska i rada. Naša je zakonska, profesionalna i ljudska obveza poduzimati sve stručno i znanstveno utemeljene mjere kako bismo zaštitili zdravlje zaposlenika i omogućili pacijentima liječenje i medicinske usluge u što sigurnijim uvjetima“, - kaže ravnatelj KBC Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i dodaje da se i do sada ova vodeća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj vodila tim opredjeljenjima.

I u drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj je bila slična situacija. Početku primjene sigurnosnih mjera u kliničkim bolničkim centrima i kliničkim bolnicama nazočili su državni tajnici ministarstva, predsjednici upravnih vijeća i drugi dužnosnici u zdravstvenom sustavu.

Neke od ustanova organizirale su tijekom nedjelje testiranja na COVID-19 za zaposlenike koji nisu cijepljeni kako bi imali rezultate testiranja prije početka radnog vremena u ponedjeljak, kao što je to bilo u Osijeku. U riječkom i u splitskom kliničkom bolničkom centru, koji je bio među najizloženijima pritiscima broja pacijenata, posebno tijekom turističke sezone, spremno kreće u primjenu zaštitnih mjera.

„Ove mjere, koje poduzimamo radi sigurnosti zaposlenika i pacijenata, imaju privremeni karakter i trajat će sve dokle god bude realne ugroze od ulaska virusa i širenja zaraze u ustanovama u kojima su najugroženije kategorije građana. Na duljinu njihova trajanja, kao i stvaranje uvjeta za sigurniji život u budućnosti najviše možemo utjecati svi mi zajedno još većim brojem cijepljenja. Dosadašnja iskustva mnogih zemalja koje su dostigle visoku razinu cijepljenosti pokazuju da je takav oblik pojedinačne i kolektivne zaštite najučinkovitiji“ - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prosvjed i pred ulazom u Dom zdravlja Centar

U zagrebačkom Domu zdravlja Centar zaposleno je 890 djelatnika, a njih 205 nije imalo covid potvrdu u trenutku kad je odlučeno da su one u zdravstvenom sustavu obvezne što znači da se dva puta tjedno ubuduće moraju testirati ako žele raditi.

„Organizirali smo punktovne za testiranje kako za svoje djelatnike tako i za koncesionare koji rade u našim prostorima od kojih oko 200 nije dostavilo dokaza o preboljenju ili cijepljenju. Dio zaposlenika tijekom prošlog tjedna odlučilo se cijepiti a u nedjelju je to učinilo njih desetak. No, dakako oni će se i dalje morati testirati odnosno dok ne steknu imunitet nakon prve doze ili druge za ona cjepiva za koje je potrebno cijepiti se dva puta. Za sad među testiranima nismo imali pozitivnih na koronu”, kaže ravnateljica Doma zdravlja Centar, doc. dr. Antonija Balenović.

Inače, ispred glavnog ulaza u DZ je protestirao protiv cijepljenja i testiranja dostavljač šofer u toj ustanovi pa mu je zbog toga onemogućen ulaz u zgradu. Ustraje li na tome današnji dan računat će mu se kao da nije došao na posao a to znači da neće dobiti dnevnicu. (G.Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:18