ODLUKA SUCA ISTRAGE

Bivši šef Janafa ostaje iza rešetaka: Draganu Kovačeviću određen jednomjesečni pritvor

Pritvor je određen i ostaloj trojici osumnjičenika Vladi Zoriću, Ivanu Širiću i Edi Seifriedu
Dragan Kovačević doveden na sud u pratnji policije
 
 Damjan Tadić/Cropix

NOVO 16:10 Draganu Kovačeviću te ostaloj trojici osumnjičenika, Vladi Zoriću, Ivanu Širiću i Edi Seifriedu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao što je Uskok i predložio.

Ročište je zavšilo oko 15 sati, međutim, sudac je rekao da će kasnije stranke obavijestiti o svojoj odluci.

Kovačeviću i vlasniku tvrtke Cefis Ivanu Širiću, bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću i direktoru tvrtke M.G.S. Edi Seifriedu određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, precizirao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Namješteni natječaji, stanovi i automobili

Uskok tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna.

Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača isporuke vatrogasnih vozila s kojim je zaključio ugovor o softveru za isporuku vatrogasni vozila vrijednom 4,1 milijun kuna.

Ravnateljstvo policije navodi da je Kovačević namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37,5 milijuna kuna.

Kovačević uhićen nakon pritvora za "aferu Janaf"

Kovačević je ponovno uhićen u srijedu nakon što je prije nepunih pet mjeseci pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog "afere Janaf", u kojoj Uskok sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.


image
Ivo Farčić
Srđan Vrančić/Cropix

15:11 Ivo Farčić, odvjetnik bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, dao je izjavu za medije nakon što je tužiteljstvo ispitalo Kovačevića i njegove suosumnjičenike.

- Sudac će nam dostaviti odluku o istražnom zatvoru nakon 16 sati. Neće biti javne objave nego možemo preko elektronskog sustava saznati kakva je odluka - kazao je Farčić.

Na pitanje je li klijent imao priliku nešto reći, Farčić je odgovorio potvrdno.

- Svatko je imao priliku na ročištu nešto reći. Svima je sudac postavio pitanje imaju li što dodati onome što su rekli - kazao je Farčić.

Kazao je i da se Kovačević složio s njegovim izlaganjem te da su izneseni različiti argumenti protiv istražnog zatvora.

Na pitanje hoće li Kovačević otići nakon 16 sati direktno u Remetinec ili ide na Oranice po stvari, Farčić je kazao da to ne zna.

- S obzirom da se mora čekati do 16 sati mislim da će ga vratiti na Oranice jer oni nisu u nadležnosti pravosuđa nego u policijskom nadzoru - kazao je.

Farčić je kazao i da ima četrdesetak svjedoka, a komentirao je i Kovačevićevo poricanje da je za mito uzimao stanove i automobile.

- I tu je rekao svoju verziju. Iznio je svoju obranu koja se ne slaže sa stavom tužiteljstva. Sačekat ćemo javni postupak i sve ćete čuti - kazao je Farčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 13:02