DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Produžit ćemo mjere koje su trenutno na snazi. Povratak u škole? Nije to logično...‘

To je bio jedan sadržajan i konstruktivan sastanak gdje se ukazalo na ozbiljnost situacije, rekao je Božinović nakon Znanstvenog savjeta
Davor Božinović

U četvrtak prijepodne održala se sjednica Znanstvenog savjeta Vlade koja je trajala skoro do 12 sati. Posljednja sjednica Znanstvenog savjeta vlade održana je 10. veljače, prije više od 2 mjeseca.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu nakon sjednice.

- Upravo je završio sastanak Znansvenog savjeta RH. S članovima uz predsjednika Vlade smo bili minsitar Beroš, primarijus Capak, profesorica Markotić, kolega Frka Petešić i moja malenkost. To je bio jedan sadržajan i konstruktivan sastanak gdje se ukazalo na ozbiljnost situacije s koronom u EU i Hrvatskoj. Razgovarali smo o trendu ove bolesti danas u svijetu gdje vidimo različite rezultate i različite podatke koji dolaze iz raznih dijelova svijeta. Važno je za cjelokupnu javnost da shvati ovo je pandemija ne samo po značenju te riječi nego doslovno jer je zahvatila svaki kutak svijeta. Danas je istek mjera na nacionalnoj razini i produžit ćemo ih u izričaju u kojem jesu na snazi. Postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine. Članovi savjeta su danas i pohvalili taj pristup prema županijama - kazao je.

Ministar je kazao da je Vlada angažirana od prvog dana kroz razne modele pomoći te da se situacija nastavlja pratiti.

- Čuli smo dosta zanimljivih podataka s obzirom na područja njihova rada i ekspertize, pa i zemalja iz kojih dolaze. U nekoliko riječi sam, nadam se, uspio sažeti ono što je bila rasprava na Savjetu, način na koji smo razgovarali i zaključili o situaciji u ovom trenutku - kazao je Božinović.

Kazao je i da je sutra sastanak Stožera.

Na pitanje da daljnja strategija nije pooštravanje mjera i postoji li još nešto na stolu, Božinović je kazao da već imamo u nekoliko županija stroge mjere.

- Županijski stožeri s Nacionalnim će pratiti situaciju po županijama. Ovisno o situaciji će se donositi strože mjere. Opcija strožih mjera nije isključena, ona je možda u ovom trenutku isključena na nacionalnoj razini. Imate županije koje imaju nisku incidenciju, županije koje su krenule s oštrijim mjerama i već se vide rezultati postupanja i nema puno logike donositi nacionalnu mjeru koja će biti stroža i primjenjivat se u županijama koje su krenule sa zahtjevima prema Nacionalnom stožeru da im se uvedu restriktivnije mjere. Te mjere se donose uz suglasnost Stožera i odluku donosi Nacionalni stožer - kazao je.

- Nakon što je premijer osigurao 740 tisuća dodatnih doza Pfizera, čuli ste dobri vijesti iz Bruxellesa o dodatnih 50 milijuna na razini EU za 2. tromjesečje, broj cjepiva neće biti upitan kad govorimo o procjepljivanju stanovništva - dodao je Božinović.

Na pitanje je li Stožeru podnesen prijedlog da se u Zagrebu učenici od petog do osmog razreda vrate u škole, Božinović je kazao da još nema tu informaciju

- Postoje različita mišljenja. Neki epidemiolozi smatraju da je primjena c modela opravdana, mi to isto tako smatramo. Odluku o tome donosi posebno povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Mislim da nema u ovom trenutku puno razloga da se mijenja ta odluka jer brojevi nam ne padaju. Ukoliko ste u određenoj incidenciji predlagali i počeli primjenjivati c model, nije logično ukoliko brojevi novozaraženih od tada rastu da se kreće u popuštanje - kazao je Božinović.

Član znanstvenog savjeta Ozren Polašek je kazao da očekuje brojku u iduća dva tjedna od 4000 novozaraženih. Ministru je postavljeno pitanje na temelju kojih brojki i analiza članovi Savjeta savjetuju treba li ići na oštrije mjere.

- Kad govorimo o semaforima i brojevima, ti semafori su kod zemalja koje su ih primjenjivali doveli do toga da su u nekim situacijama sami sebi vezali ruke. Ako kažete incidencija 100, pa uvodimo ono, što ćete kad je incidencija 101? Je li to bliže odluci da se popusti ili da se ne popusti mjera? Mi govorimo o trendovima, situaciju pratimo na dnevnoj bazi i mjere primjenjujemo sve više u suradnji sa županijama jer je Hrvatska različita. Vrijeme nije jednako na sjeveru ili jugu Hrvatske. Mislim da nećemo odustati od ovog pristupa koji se pokazao ispravnim i najjednostavnijim za objasniti ljudima zašto je nešto danas u jednoj županiji ovako, a u drugoj drugačije. Semafori na nacionalnoj razini, mislim da nećemo ići u tom smjeru. Prošle godine kada je bila turistička sezona da su nas emitivna tržišta gledala po županijama. Na županijama je velika odgovornost i posao cijelo ljeto da prate situaciju i zajedno s nama promišljaju i donose mjere - kazao je Božinović.

- Njihovi prijedlozi su u suradnji s nama. Daju specifičnosti koje nekad prihvatimo, nekad nam nisu prihvatljivi ali radimo zajednički. Ostavljamo im slobodu prijedloga i uvažamo ono što je argumentirano - kazao je.

- Sve odluke potpisuje Nacionalni stožer. Uzmite Primorsko-goransku županiju koja ima nekoliko liječnika i epidemiologa koji su poznati javnosti nakon više od godinu dana i zašto mislite da oni ne bi bili u stanju predložiti kvalitetne mjere za područje koje žive. Znate i sami koji su to liječnici i epidemiolozi. Bilo bi pogrešno da ne uvažavamo njihove mišljenje - kazao je Božinović.

Na pitanje o problemu nepovjerenja prema cjepivu AstraZenece i kako će se on riješiti, Božinović je kazao da je to problem na europskoj razini.

- Ovdje se premijer, ministar zdravstva, predsjednik Sabora cijepio AstraZenecom što je najbolji pokazatelj odnosa Vlade i svih nas prema tom cjepivu. Nadam se kako vrijeme bude prolazilo da će ta skepsa biti manja. Prema svemu onome što nas izvješćuje HALMED i HZJZ nemamo iskustva na koja se referiraju druge zemlje, ali ćemo u tom smislu nešto morati pojačati kada je u pitanju komunikacija - kazao je.

Komentirao je i je li Stožer dobio zahtjev za postrožavanjem mjera u Šibensko-kninskoj županiji.

- Od jutros nemam tu konkretnu informaciju - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:20