UDAR TOPLINSKOG VALA

Brazilci se bore s koronom, ali i s vrućinama: Spas od temperatura koje idu do 40 °C traže na krcatim plažama

Premda zemlja od početka godine bilježi neprestani porast broja slučajeva, plaže su danima pune kupača

Poznata plaža Ipanema danima je pretrpana kupačima

 Jose Lucena/Zuma Press/Profimedia

Tisuće kupača, kokteli i odbojka na pijesku slike su koje posljednjih dana dominiraju Ipanemom, poznatom plažom u Rio de Janeiru. Jugoistok Brazila nosi se s velikim vrućinama i temperaturama koje dosežu četrdeset stupnjeva pa im boravak na plaži pruža spas od toplinskog udara.

Istovremeno, zemlja se bori sa sve većim brojem slučajeva zaraze koronavirusom, čiji posljednji sedmodnevni prosjek iznosi 20.717, a ukupno je od posljedica korone u Rio de Janeiru preminulo 69.776 osoba.

"Rizik postoji, znamo da je virus još među nama. Ali jednak je kad uđemo u supermarket, u ljekarnu, kad se vozimo javnim prijevozom. Tako da bi se trebao svugdje procjenjivati na isti način", kazala je Thais de Melo koja se došla osvježiti na poznatu plažu.

"Svejedno", dodala je, "poštujemo distancu između šatora i ležaljki na plaži. A kad ulazim u vodu, biramo mjesto na kojem se nalazi manje ljudi, kako ne bismo jedni drugima visili nad glavom", kazala je 48-godišnja kuharica.

No sve veći broj slučajeva ne utječe na raspoloženje kupača. "Potpuno smo smireni. Obično izaberemo mjesto gdje ima znatno manje kupača, no sve u svemu, potpuno smo mirni", kazala je 27-godišnja dizajnerica Luiza SIlva.

Brazil je bio jedna od pandemijom najpogođenijih zemalja svijeta, a zabilježili su 24,8 milijuna slučajeva zaraze, od kojih je njih 625 tisuća završilo smrtnim ishodom. Zbog izuzetnih posljedica koje je ondje ostavila delta varijanta virusa, pristup plažama veći je dio 2021. godine bio potpuno ograničen.

Dvjema dozama cijepilo se do sad 70,4% stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:22