NACIONALNI STOŽER

Capak otkrio najnovije podatke: ‘Da, i mi iz Stožera ćemo se cijepiti pred kamerama‘

U posljednja 24 sata zabilježeno je 316 novih slučajeva zaraze. Preminulo je 68 osoba, a oporavilo ih se 2245.
 Zeljko Puhovski/Cropix

Održana je konferencija za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Govorili su ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Ministar zdravstva Vili Beroš te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u obilasku su Petrinje i Siska nakon jutrošnjih potresa.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 316 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8036. Preminulo je 68 osoba, a u posljednja 24 sata se oporavilo njih 2245.

RH prema incidenciji na 23. mjestu zemalja EU

- Incidencija je 710,5, Najvišu ima Međimurska županija, a najnižu Dubrovačko neretvanska s 235. Prema metodologiji WHO-a, 14-dnevna incidencija 27.12. nas stavlja na 23. mjesto od 27 zemalja članica EU. Višu incidenciju imaju Češka, Nizozemska, Slovenija i Litva. Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika, tu je bolja pozicija. Na 18. smo mjestu od 27 zemalja EU. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika nas stavlja na 19. mjesto od 27 zemalja. R-0 faktor nam je trenutno nizak: 4.dnevna vrijednost je 0,40, a sedmodnevna 0,52, izvijestio je Krunoslav Capak.

Početak cijepljenja u Hrvatskoj

Capak se osvrnuo i na početak cijepljenja u Hrvatskoj.

- Tijekom jučerašnjeg dana do 19 sati cijepljena su 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika domova za starije.

Capak je odgovorio i na pitanje kada će cjepivo stići u ordinacije liječnika obiteljske medicine.

- U prvoj fazi smo planirali cijepiti zdravstvene djelatnike na prvoj crti borbe protiv covida i štićenike domova za starije. Nakon toga će cjepivo biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine. Čim smo dobili dokument, poslali smo na teren detaljna uputstva o tome kako se cjepivo koristi, kontraindikacije i sva objašnjenja, a očekujemo da će do druge polovice siječnja doći Modernino cjepivo koje može stajati 30 dana u običnom frižideru, što će olakšati rad liječnicima. Zato smo ih u prvoj fazi htjeli poštedjeti. Pfizerovo cjepivo ćemo potrošiti na prvu skupinu prioriteta, a liječnici će dobiti detaljna uputstva. U planu cijepljenja i našim planovima i glavama je plan da, ako nam dođe više cjepiva, da ćemo napraviti i punktove za cijepljenje po ispostavama domovima zdravlja ili drugim adekvatnim mjestima, a organizirat ćemo i mobilne timove. Prije druge polovice siječnja neće doći cjepiva u ordinacije liječnika obiteljske medicine.

Nema ozbiljnih nuspojava

Krunoslav Capak i Alemka Markotić govorili su o nuspojavama nakon početka cijepljenja u Hrvatskoj.

- Telefonom smo radili anketu o jučer cijepljenima i pitali o nuspojavama. Dobili smo informaciju da sa završetkom jučerašnjeg dana nije bilo nuspojava. Nema niti jedne prijave nuspojava. U infektivnoj klinici su bila dva slučaja alergijskih reakcija, rekao je Capak.

- Bila su dva blaža osipa bez posljedica, kod dvoje djelatnika. Jedan je povezan s cijepljenjem jer je bio unutar 15-ak minuta, a drugi slučaj je bio nešto kasnije pa još treba utvrditi postoji li možda drugi razlog za to. Bilo je bez drugih reakcija, dodala je Markotić.

Capak je najavio i dolazak novih doza Pfizerovog cjepiva.

- Trebaju doći tijekom ovoga tjedna, još ne znamo dan i sat. Doći će osam kutija, u svakoj je 975 doza. Idući tjedan dolazi još 18 kutija.

Kampanja za cijepljenje će početi uskoro.

- Nemamo namjeru nikoga uvjeravati nego ćemo točnim i stručnim informacijama informirati građane o prednostima cijepljenja. Kampanja je već počela s medijskim istupima stručnjaka, webinarima, skupovima... a medijska kampanja za koju će biti brošure, spotovi za TV i radio nije još počela. Pretpostavljamo da će jača medijska kampanja vezana uz cijepljenje početi početkom siječnja, rekao je Capak.

Na pitanje zašto se članovi Stožera nisu već cijepili pred kamerama, kako su i obećali, odgovorio je Krunoslav Capak.

- Mi smo donijeli odluku dati prednost starijima jer smo dobili simbolične količine cjepiva. Čim dobijemo veće količine, mi ćemo organizirati cijepljenje i pozvati vas s kamerama, rekao je Capak.

Izdano 153 tisuće propusnica

Damir Trut je govorio o propusnicama.

- Što se tiče propusnica, u prioritetu su zahtjevi po pitanju potresa. Osobe koje imaju potrebu premjestiti se iz Sisačko-moslavačke županije ili oni koji žele u tu županiju provjeriti nekretninu ili obići rodbinu. Naglašavam da se misli i na mjere koje se tiču covida, rekao je Trut.

Do sada je ukupno izdano oko 153 tisuće propusnica, a došlo je 148 tisuća zahtjeva na sustav e-propusnice, od čega je odobreno 80 tisuća. Na e-mail je došao velik broj, više od 150 tisuća zahtjeva, a odobreno je njih 73.000, dodao je Trut.

Od 23.12. do danas 1233 osobe su zatečene bez propusnica, a od toga 294 u posljednja 24 sata.

Trut se osvrnuo i na jutrošnji potres i pripadnike civilne zaštite koji su na terenu u Petrinji i Sisku.

- Nemam brojke trenutno ali sav resurs i ljudski kapacitet je izašao na teren i pruža pomoć. Sreća je da nema velikih konstruktivnih šteta i ozlijeđenih osoba. Tijekom dana ćemo vidjeti što je još potrebno i slat ćemo pomoć. Prije 40-ak minuta su krenuli statičari prema Sisku I Petrinji kako bi procijenili statičko stanje objekata i može li se tamo boraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:58