NOVI POTRES, NOVE ŠTETE

Centar Petrinje blokiran, građani rezignirani: ‘Što prije sve srušiti pa krenuti ispočetka...‘

Trese stalno, već smo navikli, ali ovaj je potres sigurno bio najjači u zadnja dva tjedna - rekla je prodavačica iz petrinjskog kioska
Petrinja nakon potresa u srijedu
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon novog potresa na Baniji u srijedu ujutro, centar Petrinje bio je brzo blokiran. Na teren su poslane dodatne policijske snage koje su oko stare gradske jezgre razvile trake.

Razmišljalo se i o blokadi središnjeg gradskog perivoja, poznatog okupljališta Petrinjaca, no na kraju to ipak nije učinjeno. Međutim, policija je tjerala baš sve koji su htjeli pristupiti centru.

- Opasno je, udari li još jedan, nastradat ćete - rekao nam je policajac na terenu, dodajući da je najnoviji potres napravio dosta štete na zgradama koje su nakon razornog potresa 29. prosinca već bile vrlo opasne i polurazrušene.

image
Goran Mehkek/Cropix

Cigle i komadi zidova pali su na ulicu na više mjesta u gradu. Cijele se zgrade, ipak, nisu srušile, što nam je potvrdio i policajac na terenu.

- Stvarno me je zaljuljalo. Trese stalno, već smo navikli, ali ovaj je potres sigurno bio najjači u zadnja dva tjedna - rekla nam je prodavačica iz petrinjskog kioska kod perivoja, koji se nalazi na relativnoj čistini i koji je i dalje otvoren. Taj kiosk je, inače, jedan od rijetkih preostalih tragova normalnog života u Petrinji.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Samo da nam ne zatvore park, i o tome je bilo govora. To nije dobro. Taj park je posljednje mjesto u Petrinji gdje se čovjek može osjećati normalno - rekla nam je podavačica.

image
Goran Mehkek/Cropix

U perivoju na klupici sreli smo i mlađu Petrinjku. Je li jako treslo, strahuje li?

- Ma, navikla sam već. Nije me strah - rekla je djevojka pa na naš upit o budućnosti grada pokazala na staru gradsku jezgru i odgovorila:

- Što prije sve sravniti sa zemljom pa krenuti iz početka.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u 10 sati i 58 minuta prilično snažan potres s epicentrom nedaleko od Petrinje, kod Glinske Poljane. Magnituda potresa iznosila je 4,1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice.

Kratkotrajno podrhtavanje osjetilo se i u glavnom gradu Hrvatske, a građani javljaju da se osjetilo i u Bosni i Hercegovini, ali i u Sloveniji.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 02:18