CRVENA OZNAKA

Čovjek koji je projektirao Petrinjku u šoku: ‘Zašto to rade!? To je bacanje novca u vjetar!‘

Davor Salopek, poznati arhitekt i autor robne kuće koja je sagrađena 80-ih godina, kaže da je jako oštećen samo jedan stup na zgradi
Robna kuća Petrinjka
 Zeljko Puhovski/Cropix

- Robna kuća Petrinjka u središtu Petrinje ruši se bez pravog razloga! Dobila je crvenu oznaku jer je trenutno neupotrebljiva, ali to ne znači da je opasna i da je treba rušiti. Oštećen je jako samo jedan stup koji se može lako obnoviti, a ostala oštećenja nisu konstrukcijska. To je doslovno bacanje novca u vjetar, jer se građevinu može obnoviti za bilo koje potrebe u poslovnom centru grada - ističe Davor Salopek, poznati arhitekt iz Petrinje i autor te robne kuće koja je sagrađena 80-ih godina.

S arhitektom smo razgovarali nakon što je objavljen apel četiriju arhitekata i građevinara iz Petrinje upućen građanima toga grada te stručnim i nadležnim institucijama. Pišu da je Robna kuća Petrinjka izdržala potres magnitude 6,2 po Richteru te crvenu naljepnicu koju je dobila u brzom pregledu nipošto ne smatraju razlogom za rušenje.

Atomsko sklonište

- Dva zaključka iz brzog pregleda su greške, navedeno je da su oštećeni vertikalni nosivi elementi, stupovi u postotku većem od 65 posto, a stvarno je od 48 stupova ozbiljno oštećen samo jedan! Potom, navedeno je da zgrada ima dvije nadzemne etaže, a propušteno je navesti da ima poslovni podrum u kojem se nalazi i atomsko sklonište - kaže arhitekt Salopek, koji s kolegama zasad bezuspješno pokušava zaustaviti uklanjanje.

Navode i štetu koja će nastati zbog troškova nepotrebnog rušenja zdrave prostorne strukture, te potom potrebnog zbrinjavanja grubog građevinskog otpada od armiranog betona.

Grad će pritom ostati bez 3750 m² postojećeg i brzo upotrebljivog prostora za svoje potrebe te će se za gradnju novih prostora morati uložiti bitno veća dodatna sredstva.

image
Davor Salopek
Ronald Gorsic/Cropix

- Ne postoji niti jedan stručan razlog za ovakvo nasilje u prostoru - smatra arhitekt. On i kolege potpisnici apela drže da je svih 3750 m² neto poslovnog prostora robne kuće prikladno za brzu sanaciju i to u roku od 30 do 60 dana.

- Ova zgrada se nakon sanacije, u funkciju može staviti unutar šest mjeseci, što je puno brže od mogućnosti stavljanja u funkciju drugih zgrada u gradskom centru - ističe D. Salopek, koji je u autor obnove crkve sv. Lovre u središtu Petrinje nakon Domovinskog rata i drugih projekata u gradu.

Naravno, podržavaju uklanjanje svih elemenata te građevine koji predstavljaju ugrozu za prolaznike. To su oštećeni obodni zidovi od opeke u zapadnom dijelu građevine i fasadne obloge na ovojnici kata, od eternit ploča. Uklanjanjem ovih elemenata ne zadire se u konstruktivnu strukturu objekta, koji ostaje i dalje prikladan za sanaciju od potresa i atmosferilija te uređenje za nove namjene.

Nepotrebno trošenje

U apelu stručnjaci ističu još jednu kontroverzu - potpuno je neobjašnjivo i nije poznato kako je upravo Robna kuća Petrinjka, koja je štoviše i dalje stabilna građevina, ušla u redoslijed prvih dviju građevina koje će biti srušene u tom gradu. U nastojanju da zaustave rušenje, a time i nepotrebno trošenje, bili su, kažu, izloženi najgrubljoj manipulaciji.

- Najprije smo na sastanku 1. veljače s gradonačelnikom Petrinje od njega saznali da se on ne smatra nadležnim u zaustavljanju rušenja građevine te da o rušenju odlučuje isključivo Stožer civilne zaštite. Međutim, danas smo na sastanku u Stožeru Civilne zaštite RH, naprotiv, doznali da se rušenje građevine odvija upravo na zahtjev gradonačelnika! - ističe Salopek, koji ne zna koji su za to još mogući motivi.

Prije rušenja građevine, naglašavaju arhitekti, nije napravljena ni procjena isplativosti, a nije ni urbanistički sagledan gubitak za središte grada i Trg hrvatskih branitelja. Ta je zgrada, naime, svojedobno, kao i njezine dimenzije, usklađena s urbanističkim planovima u konzultaciji s uglednim hrvatskim arhitektima i urbanistima toga vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:28